Den vanligste årsaken til feriemage eller turistdiaré er bakterier av forskjellige slag som spres mellom mennesker. Infisert mat og drikke er de vanligste smittekildene til turistdiaré. Særlig spres smitten via vann eller mat som ikke er ordentlig tilberedt. Ofte dreier det seg om rå skalldyr, rå egg eller grønnsaker som er dårlig skylt eller skylt i urent vann. Dessverre finnes det ingen helt sikker måte å unngå smitte på.
Klassisk kostholdsregel – for å unngå magebesvær på reisen
En klassisk kostholdsregel er: «Cook it, boil it, peel it or leave it» – det vil si, koke, skrelle eller la være. Imidlertid viser studier at de som følger disse rådene når det gjelder mat og vann, ikke opplever diaré sjeldnere enn de som ikke følger rådene. Rådene er heller ikke helt lette å følge hvis man for eksempel er på all-inclusive-reise eller ønsker å spise av den maten som finnes på reisemålet. Sunn fornuft er et godt råd, og å spise det som ser godt ut, lukter godt, smaker godt og er rykende varmt.
Det pleier å ta mellom et halvt til to døgn fra man blir smittet til man blir syk. Sykdommen går ofte over innen tre til fire dager. Hvis man er på en dyr, etterlengtet ferie på ti dager, kan det føles trist å sitte på hotellrommet halve ferien.
Slik beskytter du deg mot magebesvær på reisen
Det kan gjøres mye for å redusere risikoen for å bli smittet. Akkurat som hjemme i Norge er god hygiene ett av de absolutt beste og mest grunnleggende forebyggende tiltakene du bør tenke på.
Slik beskytter du deg mot magebesvær på reisen
- Vær nøye med hygienen etter toalettbesøk.
- Bruk gjerne håndsprit.
- Tenk på om du og ditt eventuelle reisefølge bør vaksinere dere.
- Unngå rå grønnsaker, is, rå egg, majones.
- Unngå buffeer der maten står fremme lenge.
- Skrell frukt og grønnsaker.
- Unngå is fra kranvann.
- Drikk bare væske fra boks eller flaske.
- Ikke drikk kranvann.
Kolera – kan være en årsak til diaré også for reisende
Kolera er en akutt diarésykdom som forårsakes av en bakterie. Det finnes mange forskjellige bakterier som kan forårsake diaré på reise, og kolera kan være én av dem. Det vanlige er at vi faktisk ikke vet hva det er vi blir syke av.
Kolera forekommer i land som har dårlig fungerende vann- og avløpsrensing.
Smitten spres blant annet med nettopp forurenset vann, men også via mat som ikke er ordentlig tilberedt, det vil si kokt eller stekt. Det finnes tilfeller rapportert der kjøkkenpersonale har vært infisert med kolera, men har hatt milde eller ingen symptomer i det hele tatt, og som i sin tur har smittet restaurantgjestene. Dårlig håndhygiene hos kjøkkenpersonale kan derfor være én av årsakene til at man blir syk på reisen.
Symptomer og behandling ved kolera
Kolerasymptomer oppstår ikke nødvendigvis med det samme, men kan ta noen døgn og iblant flere uker fra du har blitt smittet til du blir syk. For en vanlig reisende skiller som oftest ikke diaré forårsaket av kolera seg fra andre akutte diarétilfeller.
Hvis man trenger å stille en klinisk diagnose, gjør man det ved at kolerabakterien påvises i avføringen.
Vanlige symptomer på kolera (skiller seg ikke fra annen akutt diaré)
- rikelig og flytende avføring
- uttørking
Vanligvis forekommer ikke brekninger i forbindelse med kolera. Derimot fører de vanntynne diarétilfellene til å du raskt mister store mengder væske og blir uttørket. Hvis du opplever noen av følgende symptomer, bør du oppsøke lege omgående:
- blod i avføringen
- høy feber og fryser
- alvorlige magesmerter eller jevnlige brekninger
- hvis diareen pågår i mer enn en uke
De fleste diarétilstander pleier å gå over etter et par-tre dager. I den perioden er det viktig å unngå altfor store væsketap.
- Drikk rikelig med væske, litt om gangen, men ofte, for eksempel kokt vann eler svak te.
- Hvis diareen fortsetter i mer enn ett døgn, må du drikke væskeerstatning som tilbakestiller sukker-/saltbalansen.
- For voksne og barn over tolv år finnes det reseptfrie legemidler som reduserer diareen.
- Så snart du føler deg litt bedre, kan du begynne å spise vanlig mat igjen, men gjerne mild mat innledningsvis, f.eks. ris, hvit fisk og supper.
Vaksine mot kolera
Det finnes en reseptbelagt, drikkbar vaksine som beskytter mot diaré forårsaket av kolera, og som stimulerer immunforsvaret i tarmen. Vaksinen, som kan tas av barn over 2 år, voksne og dessuten gravide, er den eneste godkjente drikkbare vaksinen som finnes i dag, og kan fås på vaksinekontorer, helsestasjoner og hos bedriftshelsetjenesten.
Grunnvaksineringen for voksne er to doser med én til seks ukers mellomrom. Beskyttelseseffekten, som er 85 prosent, oppnås etter omtrent én uke. For å få kontinuerlig beskyttelse anbefales en ny dose innen to år. Hvis det har gått mer enn to år, trenger du to nye doser.
Bør jeg vaksinere meg før reisen?
Foruten at det er trist å sitte på toalettet på ferieturen, kan det være ekstra viktig for visse personer å vaksinere seg av helsemessige årsaker. Diaré og brekninger er anstrengende for kroppen, og man kan miste mye væske. For eksempel barn og eldre, og personer med hjerte- og karsykdom, diabetikere, inflammatorisk tarmsykdom, nyresykdom og lungesykdom. De som går på blodfortynnende legemiddel, kan få vanskeligere med å håndtere verdiene sine når de ikke kan spise som vanlig. De som tar syrehemmende legemiddel, bør vaksinere seg siden den beskyttende magesyren er borte, og da kan bakterier og virus lettere ta seg ned i tarmen.
Også personer som har operert bort magesekken (gastric by-pass), har heller ikke igjen den beskyttende magesyren. Hvis du reiser til land med høy risiko for diarésykdom, bør du overveie å vaksinere deg før avreise for å unngå diarésykdom. Vaksinasjon kan også bidra til å motvirke risikoen for at du får med deg antibiotikaresistente tarmbakterier hjem til Norge.
Risikogrupper
- gravide
- diabetikere
- personer som bruker magesyrehemmende legemiddel (mot magekatarr, halsbrann og magesår)
- personer med hjerte- og karsykdommer
- personer med inflammatorisk tarmsykdom
—