Tilstanden kan være forårsaket av annen sykdom, men testosteronmangel kan også øke risikoen for å få andre alvorlige sykdommer.
Stor uvitenhet
Til tross for at problemet er vanlig, råder det stor uvitenhet.
– Menn søker sjelden hjelp, men aksepterer situasjonen. De vet ofte ikke hvor de skal henvende seg, i motsetning til kvinner som er mer vant til å søke hjelp når noe kjennes feil. Uvitenheten er dessverre stor og det er behov for opplysning og opplæring for å takle problemet. For det er bra hjelp å få, sier Patrik Andius, overlege i urologi og andrologi.
De vanligste symptomene på testosteronmangel er:
- Tretthet
- Mangel på energi
- Søvnproblemer
- Nedsatt sexlyst
- Mer magefett
- Økt aggressivitet
- Nedstemthet
– Pasientene jeg treffer sier ofte at de ikke lenger er seg selv. De er en slappere utgave av sitt tidligere jeg, og gnisten har slukket. Samtidig er følelsen subtil og vanskelig å beskrive. At det skjer forandringer som kommer av det mannlige kjønnshormonet, kan også gjøre det vanskelig å snakke om.
Testosteronnivået – en mannlig helsemarkør
Testosteron er viktig for mannens helse og velvære. Det påvirker mange organer og funksjoner i kroppen. Hormonet produseres hovedsakelig i testiklene. Produksjonen skyter fart i forbindelse med puberteten, og nivået øker gradvis til de når toppen i 20-årsalderen.
– Konsentrasjonen av testosteron varierer fra person til person. Generelt kan man si at nivåene holder seg stabile i voksenlivet, for så å gradvis synke med stigende alder. For noen menn synker nivået raskt, og hos disse oppstår problemene. Omtrent 20 prosent av alle menn over 60 år lider av mangel på testosteron.
Testosteronnivået kan være en indikasjon på mannlig helse. Mangel på testosteron henger ofte sammen med andre sykdommer. Testosteronmangel kan føre til sykdom, og sykdom kan føre til testosteronmangel. Lave nivåer gjør at muskelmassen minsker og kroppsfettet øker, noe som gir større risiko for høyt blodtrykk, høyt kolesterol, magefedme og type 2-diabetes. Dette kan igjen føre til hjerte- og karsykdommer, samt slag.
– Risikoen for å få hormonmangel er større hvis man allerede har en annen sykdom. I den senere tid har man forsket på sammenhengen mellom hjerte- og karsykdommer og testosteronmangel. Ofte finner man lave nivåer av testosteron hos menn som for eksempel har hjerte- og karsykdommer, depresjon, aldersdiabetes, revmatisme eller en kronisk lungesykdom.
Slik undersøkes testosteronmangel
For å undersøke nivået av testosteron tas en blodprøve, samtidig som en alminnelig legeundersøkelse blir gjort for å utrede årsakene. Å henvende seg til fastlegen er en bra begynnelse. Derfra kan man så få henvisning til en spesialist for videre utredning.
Har man konstatert at pasienten har for lite testosteron, er det mulig å få behandling. Målet er å gjenopprette et normalt nivå i kroppen. Det vanligste er å tilføre testosteron, enten i form av en gel (dosepumpe eller doseposer) som smøres på huden hver dag, eller som en injeksjon hver tredje måned. Resultatet merkes som oftest i løpet av en måneds tid.
Testosteronbehandling er i dag forbundet med veldig få risikoer. Det foreligger ingen studier som tyder på at menn med høye testosteronnivå i blodet har økt risiko for prostatakreft, heller ikke at behandling med testosteron øker faren for prostatakreft.
– Pasienter som behandles med testosteron går til regelmessig kontroll. Da måles blant annet blodverdier, testosteronnivå og PSA-verdien (prostataspesifikt antigen). Mange sier allerede ved den første kontrollen, som skjer etter 2 til 4 uker, at de kjenner seg mer opplagte, sover bedre og har mer energi, avslutter Patrik Andius.