Angi søkeord

Soleksem og lysfølsomhet

Soleksem og lysfølsomhet

Alle kan få soleksem, og det anslås at cirka 10-15% av oss har mer eller mindre omfattende symptomer av denne type eksem. Hovedgruppen av mennesker som har problemer med denne vanlige eksemen, er personer med meget lys hud som ikke har lett for å bli brune i sola. De fleste som utvikler soleksem blir enten solbrente eller får meget rød hud når de soler seg. Soleksem inntreffer vanligvis før 30-årene, men det kan forekomme etter dette også. 

Annonse:

Symptomene begynner som regel etter å ha blitt skikkelig solbrent, da gjerne i forbindelse med sommerferie, badetur, eller solskinnsferie i utlandet, og de fleste vil huske akkurat når eksemen begynte å ta form.

Patologi

Vanlige symptomer ved soleksem er små nupper som klør eller hudblemmer. Disse kan forekomme på bryst, rygg, hender, armer og ben. Brystet er mest utsatt, men alle områder som solen har tilgang på, kan bli påvirket. Ansiktet utsettes som regel daglig for ultrafiolett lys, og inneholder derfor små doser såkalte ufarlige giftstoffer, noe som gjør ansiktet minst utsatt for solskader. Ansiktet og andre mindre sårbare kroppsdeler kan i mer alvorlige tilfeller bli utsatt for soleksem. Følsomhet for lys kan ta mild form, så vel som mer alvorlig. Utbrudd som kommer fra lysfølsomhet kalles kronisk polymorphous lysutbrudd, og har et spraglet utsende. Utbruddet varierer fra små nupper og blemmer, til større, noen ganger svært utbredt utslett.

Soleksem kan oppstå flere dager etter soling, noe som gjør at man ikke alltid tenker på sammenhengen. Utslettet kan sitte fra i et par dager til flere uker, og i verre tilfeller enda lenger. I sjeldne tilfeller kan utslettet forekomme på vinteren, og da også på områder under klær. 

Noen spesielle medisinske tilstander er forbundet med økt lysfølsomhet, men de har sine egne spesielle egenskaper. Dette vil alltid kunne vurderes under en medisinsk undersøkelse. 

Sykdomsforløp

Hvis du først har fått soleksem, så vedvarer dessverre symptomene hver vår og sommer, og ved ytterligere soling. En slags sol-allergi har oppstått, og dette er mest sannsynlig fordi huden har brent opp noen stoffer som deretter reagerer på solen i fremtiden. Hvis du er uforsiktig, kan følsomheten øke og utslettene oppstå raskere og utvikle seg til flere tidligere friske hudområder. Det er i hovedsak langbølget ultrafiolett lys (UV-A) som utløser symptomene, men kortbølget UV-B-lys kan også fremkalle utslett. Visse medisiner kan bidra til utbrudd, men i de fleste tilfeller er årsaken eksponering av for mye sol.

Behandling 

Mange lysfølsomme pasienter opplever flest problemer i begynnelsen av forsommeren og deretter venner huden seg til følsomheten, og smertene avtar. Dette kan utnyttes fra et terapeutisk standpunkt. Hvis du først har utviklet soleksem er det svært viktig først og fremst å alltid bruke solkrem. I begynnelsen bør du bruke en solkrem med høy solfaktor, det vil si solfaktor 15-30. Solkremen må beskytte godt mot både UV-B og UV-A-stråler. Om våren, og når huden er blek, bør eksponering av sol skje gradvis og forsiktig. 

Norsk vårsol kan brenne en ubeskyttet og blek hud selv om man ikke har utviklet lysfølsomhet. Etter kun 20 minutter i solen kan huden bli rød og brent, så start forsiktig med lengden du tilbringer i solen. Start med 5 minutter i solen, og trapp deretter opp 5 minutter hver dag. Ved solskinnsferie i utlandet, er det desto viktigere å ta forbehold når det gjelder tid tilbragt i sterk sol. Før reisen anbefales det å forberede huden ved å sole seg i UV-A solarium 2-3 ganger i uken. Dette gjerne i 6-8 uker før turen. Også da bør du begynne med 5 minutter, og øke med noen få minutter hver gang. Fremdeles skal man være forsiktig i solen i utlandet og beskytte huden nøye. Man bør sole seg i kortere perioder de første ferie-dagene, og bruke høy solfaktor. I mer alvorlige tilfeller av lysfølsomhet er en ren medisinske behandling det beste. Den mest effektive behandlingen er PUVA-metoden, en kombinasjon av lysbehandling og tablett.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Ⓒ Anders Hallén, hudlege Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudlege Foto: Shutterstock

Soleksem og lysfølsomhet

Soleksem er svært vanlig, og man anslår at cirka 10–15 prosent har mer eller mindre omfattende problemer med det. Alle kan få soleksem, men mest utsatt er personer med lys eller rødlig hud som har vanskelig for å bli brune og som regel blir røde og brente av solen. Soleksem kan starte i en hvilken som helst alder, men som regel før 30-årsalderen.

Annonse:

I de fleste tilfeller oppstår soleksem etter en kraftig forbrenning etter at man har oppholdt seg i lengre tid i solen, som regel i forbindelse med en utenlandsreise. De fleste husker nå de ble rammet for første gang.

Klinisk sykdomsbilde

Soleksem kan gjenkjennes som små kløende knopper eller blemmer, som regel på brystet, men også andre steder på kroppen, for eksempel på håndflater, armer og bein. Ansiktet blir utsatt for ultrafiolett lys oftere enn resten av kroppen, og derfor er det ytterst sjelden at soleksem forekommer i ansiktet. I de verste tilfellene kan ansiktet og andre deler av kroppen bli rammet av soleksem. Det finnes både milde og alvorlige former for lysfølsomhet. Soleksem kan variere fra små knopper og blemmer, til større og voldsomt utslett over hele kroppen. Utslettet kalles polymorft lysutslett, oppkalt etter det brokete utseende. Soleksem kan forekomme flere dager etter at man har oppholdt seg i solen, og av samme grunn er det ikke alltid at pasienter med soleksem tenker på tenker på forbindelsen med sol. Eksemet kan vare fra et par dager og opp til et par uker, og i de aller verste tilfellene enda lenger. Pasienter som lider av lysfølsomhet, kan også oppleve soleksem om vinteren. Det er imidlertid svært sjelden.

Det er også enkelte medisinske tilstander som er forbundet med lysfølsomhet. De har imidlertid sine særlige kjennetegn som bør undersøkes av lege.

Bekymret for leverflekken din? Spør en hudlege i dag, og få svar innen 24 timer »    I samarbeid med hudleger

Sykdomsforløp

Hvis man første en gang har fått soleksem, kan man forvente at hudlidelsen vender tilbake sommer etter sommer. Grunnen til dette er sannsynligvis at visse stoffer og celler i huden ved første utslett er blitt forbrent og derfor reagerer når huden blir utsatt for sollys. Man kan kalle det en slags «solallergi». Med mindre man er påpasselig, kan tilstanden forverres og nytt eksem bryter lettere ut. Det er hovedsakelig langbølget ultrafiolett lys (UVA), men også kortbølget UVB-lys, som utløser symptomene. Visse legemiddel kan framprovosere nytt utbrudd, men i de fleste tilfeller er det bare solens stråler som er årsaken.

Behandling

Hvis man først har fått soleksem, skal man først og fremst alltid bruke masse av solkrem. I starten bruker man et produkt med en svært høy beskyttelsesfaktor, faktor 50. Produktet må første og fremst beskytte mot UVA, men også UVB. Om våren når huden er blek, må den vennes svært stille og rolig til solen.

En blek og ubeskyttet hud hos en normal person som ikke er lysfølsom, kan bli rød og forbrent allerede etter 20 minutter i den norske vårsolen. Start derfor med bare 5 minutter de første dagene og øk deretter dette med 5 minutter per dag. Det gjelder spesielt hvis man er på badeferie i utlandet. Det glemmer de fleste og blir likevel for lenge i solen. Etterpå må man fortsatt være forsiktig ved å unngå solen midt på dagen, bare sole seg i kort tid de første dagene, beskytte huden med klær og samtidig bruke solkrem med høy beskyttelsesfaktor. I mer alvorlige tilfelle av lysfølsomhet finnes det medisinske behandlingsmetoder, hvor den mest effektive er en kombinert tablett- og lysbehandling, en såkalt PUVA-behandling.

Slik forebygger du soleksem

Vær forsiktig med solbadingen. Utsett huden gradvis for solen, spesielt om våren og sommeren. Unngå opphold i direkte sollys mellom kl. 11 og 15, hvor solens stråler er sterkest. Vær også omhyggelig med å dekke huden med tynt, heldekkende bomullstøy, så du ikke risikere å brenne deg.

Bruk solkrem med både UVA- og UVB-beskyttelse. UVB-strålene er dem som forbrenner huden og gjør den rød, mens UVA-strålene blant annet kan gi soleksem. Husk derfor å bruke en solkrem med høyt UVA-beskyttelse.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: