Personer i alle aldre, sunne så vel som usunne, kan få rosen. Eldre og personer med generelt nedsatt immunforsvar er mest utsatt. Det er større risiko for å få rosen for mennesker med ødem, kroniske leggsår eller tidligere tilfeller av blodpropp. Pasienter som har tatt en operasjon, for eksempel for brystkreft, er også mer utsatt for rosen. Det er viktig å få behandling når sykdommen oppstår ellers kan dette føre til blodforgiftning.
Hva forårsaker rosen?
Selv om rosen er smittsomt for andre, er den vanligste måten å få det ved å smitte seg selv. Streptokokker eller stafylokokker kan ligge på utsiden av huden, så om man har et sår kan bakterier lett komme seg inn og forårsake infeksjon. Det er vanskelig å finne kilden til infeksjonen, ettersom symptomene vanligvis inntreffer noen dager etter at man har fått en ekstern skade.
Symptomer på rosen
Første kjennetegn på rosen er rød, varm hud som er sår å ta på. Infeksjonen kommer ofte raskt og uventet, først på et lite område, etterfulgt av spredning til andre deler av kroppen i løpet av få timer.
Kroppsdeler med løse vev er mest sårbare og rødhet i områdene rundt øyne, kinn og ører kan være spesielt fremtredende. Infeksjonen sprer seg meget raskt. Rosen fører til feber, frysninger, vedvarende hodepine og i noen tilfeller kan kvalme og oppkast inntreffe. Symptomene forverres hvis man ikke får behandling og i verste fall kan den som er rammet ende opp i en sjokklignende tilstand.
Diagnose
Leger vil som regel kunne stille en rask og korrekt diagnose, ettersom symptomene på rosen er meget tydelige. Dersom symptomene er uklare og legen er usikker, kan en bakteriekultur tas. Det blir da tatt en kultur fra huden og om den viser vekst av streptokokker i løpet av 1-2 dager, startes behandling omgående.
Behandling av rosen
Hvis sykdommen er mild, kan antibiotika i tablettform være tilstrekkelig behandling. Denne kuren vil raskt kunne overvinne infeksjonen og hindre potensielle farlige følgetilstander og komplikasjoner. Det kan være nødvendig å bli innlagt på sykehus i mer alvorlige tilfeller. Antibiotika blir da gitt som drypp.
Mer om rosen
Dersom du mistenker at du har rosen bør et medisinsk senter kontaktes umiddelbart. Fastlege eller legekontor kan også bidra med gode tips og råd. Noen er mer mottakelig for rosen-smitten enn andre og man er ikke forhindret i å få sykdommen igjen selv om man allerede har hatt den. For å unngå rosen er det spesielt viktig å holde alle sår og sprekker i huden rene. Det anbefales også å smøre huden jevnlig for å hindre sprekkdannelser. Sprekker og sår er i mange tilfeller infeksjonens inngang inn i kroppen.