Barn med medfødt hjerneskade eller psykisk utviklingshemning, som for eksempel Downs syndrom, har lettere for å få refluks. Symptomene kan også oppstå etter en operasjon, eller på grunn av en medfødt misdannelse i spiserøret. Refluks kan også skyldes dårlig utviklede motoriske ferdigheter Det er anslått at mellom 2-5% av alle spedbarn har gastroøsofageal reflukssykdom. Ulike matallergier kan også være en årsak til refluks.
Hvorfor får barn refluks?
Lukkemuskelen nederst i spiserøret er vanligvis ikke ferdigutviklet ved fødselen, men utvikler seg fullt i løpet av barnets første leveår. Dersom magemunnen ikke er tett kommer innholdet i magesekken opp igjen ved sure oppstøt. De fleste småbarn kaster til tider opp etter mating, noe som gjør det vanskelig å avgjøre hva som er normalt og hva som kan klassifiseres som underutviklet eller svekket lukkemuskel nederst i spiserøret. Dette påvirker ikke barnet negativt, men i noen tilfeller er magemunnen til spedbarn så lite utviklet at de kaster opp veldig ofte. I en slik situasjon kan barna bli negativt påvirket og det kan resultere i sultestreik. Dette fører igjen til at barnet ikke får nok næring og dermed ikke vokser like jevnlig som det skal.
Symptomer på refluks
Dersom barnet ditt kaster opp jevnlig, er det spesielt viktig å overvåke barnet uten å bli stresset hver gang barnet kaster opp. Reflukssykdom bidrar imidlertid til at barnet muligens ikke vil spise normalt, noe som kan føre til at barnet ikke øker til normal vekt, eller barnet kan gå ned i vekt. I noen tilfeller kan barn vise tegn på at de er sultne, men så slutter de å spise, og gråter gjerne, på grunn av vond hals fra oppkast. Refluks kan også føre til søvnforstyrrelser.
Diagnose
Hvis du har mistanke om at barnet ditt har reflukssykdom bør en matallergitest tas. Visse mattyper bør ekskluderes fra barnets kosthold, eller fra morens kosthold dersom barnet ammes. Skulle problemet deretter forsvinner, er det mest sannsynlig at reflukssykdom ikke er grunnlaget til oppkast eller sure oppstøt. Men hvis symptomene vedvarer er det på tide med en nærmere undersøkelse. Det er ofte mulig å diagnostisere sykdommen på grunnlag av de karakteristiske symptomene. Dersom legen er i tvil om diagnosen, kan en undersøkelse tas. Dette gjøres ved hjelp av et tynt rør som legges inn i spiserøret. Røret måler hvor ofte sure oppstøt oppstår, og hvor lenge innholdet forblir surt. Denne målingen er smertefri og blir utført i løpet av en dag. Barnet kan forbli i ro mens undersøkelsen tas. Foreldrene til barnet må fylle ut en rapport om barnets søvnrutiner, måltider og andre aktiviteter. Dersom tilfellet er mer alvorlig, og sår oppstår i barnets spiserør, kan en endoskopi utføres. Dette gjøres ved at legen kikker på barnets indre organer ved hjelp av et spesialkonstruert instrument.
Behandling av gastroøsofageal reflukssykdom hos barn
For barn med sure oppstøt bør faste og hyppige måltid innføres i rutinene. Prøv også å gi barnet mer tyktflytende mat fordi dette kommer ikke like lett i opp i spiserøret. Det finnes morsmelkerstatninger som blir viskøse når den ender opp i magesekken, eller man kan blande velling til en tykkere konsistens. Medisin som reduserer veksten av syre i magen er også en vanlig metode for behandling. I svært alvorlige tilfeller, kan en operasjon utføres for å forbedre magemunnens lukning.