Sykdommen er et vanlig besvær, og de som har prostatitt blir ofte friske, iblant tar det likevel lang tid før man er kvitt symptomene. Prostatiss er en betennelse i prostatakjertelen som ligger rundt urinrøret akkurat der urinrøret forlater urinblæren og fortsetter ut i penis. Prostataens oppgave er å danne transportvæske for spermiene når de er på vei fra urinrøret til egget i livmorden. Når prostata blir betent, hovner kjertelen, blir øm og mykere i konsistensen. Betennelsen kan også påvirke omgivelsene i omkringliggende vev – som for eksempel musklene i bekkenbunnen.
Årsaker
Akutt prostatitt oppstår alltid på grunn av bakterier. Oftest får man i tillegg feber. Det er uvanlig å få akutt prostatitt dersom man gjennomgår en antibiotikabehandling.
Den kroniske prostatitten er mye vanligere og bruker å komme og gå. Ofte kommer plagene langsomt og holder seg lenge, opp til noen uker og måneder, for så å bli bedre en periode. På grunn av smerter i bekkenbunnen og lysken, kan det iblant gjøre vondt å sette seg. Kronisk prostata er ikke farlig og går smått og senn over av seg selv. Iblant kan akutt prostatitt lede til kronisk prostatitt.
Forskjellen mellom kronisk og akutt prostatitt er at den kroniske forårsakes av bakterier. Det er ikke alltid man vet hva som har forårsaket den kroniske prostatitten.
Symptomer
Det vanligste symptomet på sykdommen er smerter i korsryggen og underlivet. Smerten stråoler oftest nedover innsiden av lårene og ut i pungen eller penisen. Noen menn kjenner også smerte under utløsning. Andre områder som kan gjøre vondt er mellom pungen og endetarmen. Det kan gjøre vondt å sitte, og i mer uvanlige tilfelle er det også vanskelig å urinere. Ved akutt prostatitt kommer symptomene oftere, er kraftigere og man for som regel i tillegg feber og fryseanfall.
Behandling
En enkel måte å lindre plagene på er å holde underlivet varmt, har regelmessig sædutløsning og forsøke ikke å bli forstoppet. Forstoppelse kan nemlig lede til at avføringen trykker på prostata og skaper smerte.
Er smerten akutt brukes antibiotika, noe som ofte gir gode resulater, men ved kroniske plager er resultatene mer usikre. Om prostatitt ikke skulle bero på bakterier, kommer ikke medisinen til å hjelpe.
Oftest behandles bare symptomene gjennom for eksempel smertestillende medisin, eller en medisin som gjør det lettere å urinere. Dersom du har mistanke om prostata, ta gjerne kontakt med legen din eller et helsemottak. Har du derimot sterk smerte i underlivet og attpå til høy feber, er det viktig å ta direkte kontakt med et akuttmottak.