Polycystisk Ovariesyndrom karakteriseres av blant annet lange opphold mellom hver, eller helt manglende menstruasjon. I tillegg kan man få tilvekst av mannlig kroppshår, som hår på brystet og skjeggvekst. Kviseutbrudd hos voksne kan også forekomme. Man kan leve et normalt liv med PCO og PCOS. PCOS kan føre til vektoppgang samt fertilitetsforstyrrelser. Årsaken til Polycystisk Ovariesyndrom er ikke kjent, men mye tyder på at dette delvis er arvelig.
Behandling av Polycystisk Ovariesyndrom (PCOS men og PCO)
Det er dessverre ikke mulig å bli frisk av tilstanden Polycystisk Ovariesyndrom. Det er likevel mulig å behandle og dempe symptomene og plagene. For eksempel hvis man er overvektig, kan det hjelpe å gå ned i vekt. Gjennom endret livsstil og mer mosjon kan hormonbalansen gjenopprettes og man kan få regelmessig menstruasjon igjen. Utover dette kan p-piller og progestin gjenopprette en regelmessig menstruasjonssyklus og minske hårveksten. Det finnes flere eggløsningsmedikamenter som kan hjelpe en kvinne å bli gravid.
Hvilke helserisikoer kan Polycystisk Ovariesyndrom føre med seg og hvordan kan man behandle disse?
- Infertilitet: Det er flere tilgjengelige behandlingsmetoder for kvinner som ønsker å bli gravide. Hormonlegemiddelet pergotime stimulerer modningen av eggstokkene noe som fører til eggløsning. Gir ikke behandlingen med pergotime ønsket resultat kan man få satt FSH-injeksjoner. Behandlingen skal overvåkes med ultralyd av en spesialist for å hindre overstimulering og flersvangerskap.
- Insulinresistens: Mange med Polycystisk Ovariesyndrom har en økt risiko for Diabetes type 2 grunnet nedsatt insulinresistens. Legemiddelet metformin kan anvendes for å øke insulinresistensen. Dette vil minske produksjonen av det mannlige hormonet og minske risikoen for diabetes type 2. Dette kan også gi en vektnedgang, men skal ikke brukes for å behandle overvekt generelt.
- Hirsutisme: Mannlig hårvekst kan behandles med antiandrogener, samt p-piller. Med mindre den antiandrogene effekten er på hudnivå, reduserer pillen den androgene produksjonen i eggstokkene samtidig som det øker produksjonen av det hormonbindende stoffet globulin, som binder kjønnshormonene. Det kan ta opp til 6 måneder før man får en merkbar effekt av legemiddelet.
Når skal man søke legehjelp for Polycystisk Ovariesyndrom?
Det anbefales at man alltid kontakter helsepersonell for råd hvis man merker kroppsendringer eller endringer i allmenntilstanden. Det er alltid bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Når det gjelder Polycystisk Ovariesyndrom bør man kontakte sin gynekolog hvis man har menstruasjon færre enn 4 ganger i året. Hvis man har problemer med å bli gravid eller opplever en uventet vektoppgang, bør man også be om hjelp. Disse symptomene kan også tyde på andre problemer i kroppen og det er derfor alltid best å kontakte lege for en grundig undersøkelse.