Hva er petekkier, og hvordan oppstår de?
De oppstår gjennom blødninger i de minste blodkarene i huden. Det minste blodkaret i hudens ytterste lag heter kapillærer. Petekkier kan du få av en allergisk reaksjon som for eksempel av en medisin du ikke tåler. Kilden kan også være en betennelsessykdom, som smittsom hjernehinnebetennelse eller visse kreftformer. Om du får utslett på grunn av en allergisk reaksjon overfor en medisin, oppstår de ofte på flere steder. I tillegg kan du få feber og føle deg sløv og trøtt.
Iblant får du leddsmerter, selv om dette er mindre vanlig. Trykker du på en petekkier, mister den vanligvis litt farge og blir lysere der du nettopp har trykket. Disse utslettene kan også forekomme hos barn og ha forskjellige utseender. Noen får svært små røde prikker, mens andre får store blemmer/merker som er opp til flere centimeter i diameter.
Årsaker
Det finnes mange ulike forklaringer på hvorfor utslettet oppstår. Det kan være følgen av en skade eller et traume, utslag på grunn av allergiske reaksjoner, autoimmune sykdommer, virusinfeksjoner og blåmerker. Også nyfødte barn kan få petekkier, så vel som gamle mennesker som huden eldes på. Visse typer narkotika og steroider kan også gi opphav til petekkier.
Hvordan kan man forebygge utslettet?
Er huden din følsom, kan utslettet oppstå fordi huden får et slag. Begynner du å blø, skal du forsøke å stoppe blødningen ved å trykke noe mot huden. Den eneste måten du kan forebygge eller redusere risikoen på, er ved å være mer forsiktig. Hvis du vet at det er en spesiell medisin som gir utslettet, så ta kontakt med legen din for å se om det er mulig å bytte til annen medisin. Dette kan minske risikoen for utslett, eller føre til at petekkiene opphører helt.
Hva menes med langvarig spenning med hensyn til petekkier?
Med langvarig spenning (stress) menes at petekkier som sitter i ansiktet, på halsen eller brystet kan oppstå på grunn av en langvarig anstrengelse i form av gråt, hoste, oppkast, vektløfting eller fødsel.
Når bør du kontakte lege?
Kontakt alltid lege dersom du merker at du har blåmerker som ikke forsvinner eller går bort, eller om du får blødninger under huden som ikke kan forklares. Som regel er de helt ufarlige og forsvinner av seg selv etter noen dager, selv om det av og til kan ta lenger tid. Avhengig av hvordan utslettet har oppstått, kan det være nødvendig med et legebesøk. Er du klar over at petekkier har oppstått på grunn av en forklarlig og ufarlig grunn, trenger du ikke oppsøke sykehuset.