Neglesopp er relativt vanlig, spesielt blant idrettsutøvere. Forebyggende tiltak som å vaske føttene ofte og tørke grundig etter vask kan hjelpe til å minske risikoen for neglesopp. Hvis du får neglesopp, bør du sette i gang behandlingen umiddelbart. Neglesopp angriper oftest tåneglene men kan også forekomme på fingerneglene.
Hva er neglesopp?
Neglesopp kommer av at du får en infeksjon i tå- og/eller fingerneglene. Det finnes flere ulike typer sopp og den aller vanligste heter Tricophyton rubrum. Selve infeksjonen sitter i de aller fleste tilfeller på utsiden av neglen, men kan i enkelte tilfeller, for eksempel hvis neglen er skadet, trenge dypere ned.
Både neglesopp og fotsopp er smittsomme og derfor er det viktig å behandle eventuell neglesopp så fort som mulig. Neglesopp er vanligst hos voksne, men forekommer enkelte ganger også hos barn. Oftest smitter neglesopp via felles våtrom, som dusjer, svømmehaller og baderom.
Årsaker og symptomer på neglesopp
Sopp trives når det er høy fuktighet. Høy fuktighet oppstår lett på føttene når du har for tette eller trange sko, bruker strømper som får føttene til å svette, eller ikke vasker føttene godt nok. Det er også høy risiko for neglesopp hos personer med diabetes og mennesker som har nedsatt immunforsvar. Hvis du fra tidligere har ubehandlet fotsopp kan dette også føre til neglesopp.
De viktigste symptomene er visuelle, det vil si at det synes på neglen at den er angrepet av neglesopp.
- Neglen blir gul
- Neglen blir porøs
- Neglen blir misfarget
- Neglen smuldrer i stykker
Grunnen er at soppinfeksjonen danner en masse som trykker og irriterer neglen fra undersiden. Liknende symptom oppstår også ved ”psoriasisnegler”, og for å stille riktig diagnose må man ta en prøve av infeksjonen. Neglesopp kan oppstå på én eller flere negler og sprer seg lett hvis den ikke behandles.
Behandling av neglesopp
Hvis du oppdager neglesopp bør du starte behandlingen med det samme. Apoteket har reseptfrie midler som kan være effektive. Hvordan du behandler kommer an på om det er finger- eller tåneglene som er angrepet. Det finnes neglelakk og salver som kan brukes til behandling av neglesopp. Det finnes også reseptfrie midler som du kan bruke på både tå- og fingernegler ved neglesoppinfeksjon. Jo tidligere du behandler, desto bedre er sjansen for at du kan bli kvitt neglesoppen raskt og enkelt, men der er alltid en risiko for tilbakefall. Behandlingsperioden kan iblant, selv om behandlingen er enkel, kreve tålmodighet, så ikke gi opp hvis du synes resultatene lar vente på seg.
Ved mer alvorlig infeksjon kan det være aktuelt med en behandling i tablettform, men det forutsetter bekreftet diagnose og at du har store plager. Hvis du er usikker kan det være lurt å kontakte apotek eller lege. Hvis det viser seg at du har psoriasisnegler trenger du nemlig en annen form for behandling.
Forebygging av neglesopp
Som med fotsopp er det forebyggende tiltak du bør vurdere for å minske faren for å få neglesopp. Disse rådene reduserer risikoen for både neglesopp og fotsopp.
- God fothygiene innebærer at du både vasker og tørker føttene grundig.
- Det er best å bruke sokker i materialer som puster, som bomull eller ull. Syntetiske sokker kan ofte gjøre føttene varmere.
- Sko og støvler som puster er et annet råd, det gir bedre sjanser for at føttene ikke blir varme og fuktige.
- Hvis du skal gå på steder hvor mange går barbeint, omkledningsrom eller dusjrom bør du bruke badesko.
Tidlig behandling av neglesopp er viktig, for neglesopp sprer seg raskt. Fotsopp må også behandles tidlig, for fotsopp kan føre til neglesopp.