Angi søkeord

Ofte er man ikke selv klar over at man snorker. Det er derimot ens partner. Foto: Shutterstock

Ofte er man ikke selv klar over at man snorker. Det er derimot ens partner. Foto: Shutterstock

For riktig mange er snorking et stort problem, som til og med kan skyldes medisinske faktorer og medføre store plager. Foto: Shutterstock

For riktig mange er snorking et stort problem, som til og med kan skyldes medisinske faktorer og medføre store plager. Foto: Shutterstock

Alle fortjener en god natts søvn, og det er hjelp å få hvis du snorker. Foto: Shutterstock

Alle fortjener en god natts søvn, og det er hjelp å få hvis du snorker. Foto: Shutterstock

Nå kan du slutte å snorke!

Snorking er et vanlig problemer som kan påvirke både søvnkvalitet, helse og relasjoner. Det finnes heldigvis hjelpemidler som kan lindre forskjellige former for snorking.

Annonse:

Snorking er ikke plagsomt. Det piper kanskje litt rundt nesen, eller man kan «småsnorke» hvis man ligger i en bestemt stilling. For riktig mange er snorking imidlertid et stort problem, som til og med kan skyldes medisinske faktorer og medføre store plager.

Hva betyr det egentlig å snorke?

Snorking oppstår i nese eller hals. Som regel sitter problemet i halsen og kan medføre at man har vanskelig for å få luft gjennom svelget. Hvis luftstrømmen blir rask, kan bløtdeler (for eksempel den bløte ganen) begynne å vibrere, og så snorker man.

Både menn og kvinner snorker, og i dag kan man få hjelpemidler som er mer effektive enn bare å holde en pute for ørene.

Hvorfor snorker man?

Opp mot halvparten av alle voksne i Sverige snorker, og det er tross alt vanligst hos menn. Man ser imidlertid at andelen kvinner som snorker, øker etter klimakteriet. Hva kan det skyldes?

Vanlige årsaker til snorking

  • stress og/eller tretthet
  • alkohol og/eller røyking
  • dyp søvn og/eller for lite søvn
  • smalt svelg og/eller store nesemuslinger
  • bruk av avslappende medisin og/eller smertestillende midler
  • store mandler og/eller polypper (hos barn)
  • overbitt eller liten underkjeve

Det finnes to slags snorking, sosial og sykelig – sosial snorking anses ikke for å være direkte farlig, mens sykelig snorking bør undersøkes nærmere. Noen av årsakene til snorking er livsstilsbasert, og da kan det handle om å få hjelp med å endre livsstil kombinert med forskjellige hjelpemidler og behandlinger.

Hva slags snorking har jeg?

Føler du deg plutselig trett om morgenen og i løpet av dagen? Du har kanskje vanskelig for å konsentrere deg? Det kan skyldes noe som kalles søvnapné, som kan oppdages i forbindelse med at man snorker. Hvis du lider av søvnapné, sier man at det er sykelig snorking, og da bør du altså få det kontrollert hos lege.

Søvnapné betyr at du slutter å puste – kroppen går i nødtilstand når du plutselig rammes av oksygenmangel. Tilstanden kan på lang sikt føre til både høyt blodtrykk og hjerte-kar-sykdom. Det finnes også en type som kalles sentral apné. Der merker ikke hjernen at man rammes av oksygenmangel. Det skyldes skader i nervebanene eller hjernen. Barn som snorker, kan iblant bli hjulpet ved å få fjernet mandlene.

Sosial snorking medfører ikke noen direkte fare, men kan være belastende for deg selv og omgivelsene dine. Begge typer snorking påvirker oss i hverdagen – både personlig og sosialt. Livet med en snorker er ofte minst like så belastende som å være snorker. Her er det viktig med dialog og å være åpen overfor hverandre og ha forståelse for at søvnen er en viktig del av vårt velbefinnende.

Hvis man er trett, er man ofte mindre produktiv, konsentrert og sosial – og det har ingen nytte av. Da er det heldig at snorking kan behandles på forskjellige måter!

Behandle snorkingen min – lege Bertil Dahlgren gir gode råd

Lege Bertil Dahlgren, spesialist i medisinsk rehabilitering og arbeidsmedisin, har erfaring med pasienter som er rammet av snorking.

– Snorking er et fenomen og egentlig ikke noen sykdom, men ofte kan det virke negativt inn på helse, krefter og energi. Mitt medisinske spesialfelt er rehabilitering, og her gjelder det ikke minst å få tilbake krefter og energi. Jeg tar alltid opp spørsmål om tretthet og søvn i mine konsultasjoner med pasientene. Det er noe jeg har brukt i mange år, men mer systematisk i den senere delen av min karriere.

Bertil Dahlgren mener at det har vært en økning i forekomsten av sosial snorking, og det er det flere grunner til.

– Fenomenet snorking har økt, og det skyldes blant annet økt kroppsvekt og BMI i befolkningen. Andre faktorer kan være et større alkoholforbruk om kvelden samt tørrere luft innendørs med økt forekomst av allergiske tilstander. Dessuten har den økte kunnskapen om at det er hjelp å få, forhåpentlig bidratt til at flere søker hjelp.

Biteskinner har vært brukt i mange år, forteller Bertil Dahlgren, og i starten mot tannpress, men også til behandling av snorking.

– Tannlegene var tidlig ute med individuelt tilpassede snorkeskinner, og etter en utredning i et søvnlaboratorium kan et av tiltakene bli at man anbefaler en skinne. Skinnen virker på den måten at underkjeven skyves framover. Svelgveggen følger med, og det fører til bedre luftstrømning i svelget.

Det kan være en fordel å kombinere snorkeskinner med spray, konstaterer Bertil Dahlgren.

– Spray har en annen virkningsmekanisme fordi den kan forbedre slimhinnens funksjon og minske hevelser i svelgets slimhinne. Hvis man ikke oppnår full effekt av enten spray eller snorkeskinne, må man huske at man kan få en synergisk (samvirkende) effekt hvis man kombinerer metodene.

Hjelp ved snorking

Problemene med snorking og søvnmangel har fått mer og mer oppmerksomhet, og i dag finnes det en rekke forskjellige effektive hjelpemidler – foruten som nevnt snorkeskinne og spray – for deg som gjerne vil slutte å snorke.

Det er viktig å velge riktige hjelpemidler mot de problemene man har. Hvis man for eksempel mest lider av oral snorking, hjelper ikke en nesespray, og omvendt. Finn ut hvilken type snorking du lider av, så kan du enklere velge riktig hjelpemiddel.

  • Halsspray brukes for at de bløtdelene i ganen som utløser snorking, skal bli strammere og ikke forårsake snorking. En spray som ikke griser eller føles ubehagelig, er god når man skal i seng.
  • Nesespray kan hjelpe på snorking som skyldes at man er tett i nesen.
  • En biteskinne er med på å utvide plassen i luftveiene ved å flytte fram underkjeven. Det er sett i forskjellige studier at biteskinne er et effektivt hjelpemiddel for å slutte å snorke.
  • Neseutvidere virker ved å utvide neseborene og på den måten lette pustingen for den som snorker. De brukes også av idrettsutøvere for å lette pustingen gjennom nesen.
  • En CPAP-maske er en type maske som hovedsakelig brukes i forbindelse med søvnapné.

Ta søvnen alvorlig!

Snorking kan i lengden bli et stort problem for samfunnet. Å være trett og utmattet er ikke noe som fremmer verken folkehelsen eller produktiviteten i samfunnet.

Dessuten kan snorking skyldes andre helseproblemer, og det er derfor viktig å ta søvnen alvorlig – det gjelder også hvis man snorker. Bertil Dahlgren avslutter med et par tanker:

– Jeg mener at man bør vurdere å oppsøke lege. Det kan være at man har fått høyt blodtrykk, eller at det er faktorer man ikke kan endre på med en skinne. Det er ofte ventetid for å komme i søvnlaboratorium eller til øre-nese-hals-spesialist, og i ventetiden er det en god idé å prøve med en skinne og/eller spray. Husk at det finnes skadelige former for snorking – snorking hvor man slutter å puste mens man sover. Da er det kanskje ikke nok med en skinne, og det må andre metoder til.

10 gode råd til deg som snorker

Snorking kan altså både være farlig og forholdsvis harmløst, men likevel irriterende. Hva kan du da selv gjøre for å unngå å snorke?

  1. Unngå å sove på ryggen. Hvis du gjør det, risikerer du å stenge luftveiene.
  2. Hvis du er overvektig, så forsøk å gå ned i vekt – overvekt er en vanlig årsak til snorking.
  3. Slutt å røyke – gjør deg selv en tjeneste, og slutt å røyke. Røyking får slimhinnene til å hovne og bidrar til at du snorker.
  4. Drikk mindre alkohol – alkohol gjør at musklene i svelget slapper av, og dermed øker risikoen for at du snorker.
  5. Registrer søvnen – har du ofte søvnproblemer? Er man ikke uthvilt, kan det også medføre snorking.
  6. Prøv de forskjellige hjelpemidlene for å slutte å snorke – snorkeskinne, hals- eller nesespray, maske osv.
  7. Start en dialog hvis du har en partner – han eller hun lider antakelig mye på grunn av din snorking.
  8. Snakk med lege hvis du føler at problemene dine er så alvorlige.
  9. Snakk med lege hvis du tar medisin som du mistenker for å være skyld i snorkingen.
  10. Ta søvnen alvorlig – det er ikke bra for helsen generelt at du har problemer med å sove, snorker og i verste fall rammes av søvnapné. Du fortjener en god natts søvn!


Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: