Angi søkeord

Nærsynthet (myopi) – laserbehandling

Nærsynthet (myopi) – laserbehandling

Nærsynthet innebærer at man ikke kan se tydelig på lang avstand. Det er en vanlig synsfeil og som oftest er den arvelig. Nærsynthet oppdages ofte i skolealderen og øker opp til 20-25 års alder, da det ofte stabiliseres. Med stor suksess kan den som er nærsynt gjennomgå en laseroperasjon som gjør at øyet blir i bedre stand til å bryte lyset og man slipper briller eller kontaktlinser. 

Annonse:

Hvorfor oppstår nærsynthet

Hos nærsynte blir synet uklart ved lengre avstander. Kort sagt innebærer det at øyet er for langt i forhold til linsens lysbrytningsevne. Bildet havner derfor foran netthinnen og oppfattes uskarpt. Dermed blir skarpsyntheten nedsatt på langt hold, kombinert med bra syn på nært hold. Nærsynthet gjør at den som er rammet gjerne myser med øynene for å prøve å få et skarpere bilde.

Behandling av nærsynthet

Laser kan korrigere brytningsfeil ved nærsynthet. Behandlingen gjør at man slipper å bruke briller eller kontaktlinser. Man må være fylt 20 år og hatt et stabilt syn i to år for å kunne behandles. Du er våken under laseroperasjonen, men får et beroligende middel og lokalbedøvende dråper i øyet før behandlingen. Behandlingen er smertefri. Begge operasjonene går raskt. Etterpå kan øyet bryte lyset bedre og man ser like godt som en person med friske øyne. 

Laserlys består av veldig smale og intensive lysbunter. Det finnes flere metoder for å korrigere brytningsfeil. De to vanligste er:

  • Lasek skjer ytterst på hornhinnen
  • Lasik er en kombinasjon av tradisjonell øyekirurgi og laserbehandling på hornhinnen
  • Ved kraftige brytningsfeil er ikke laserbehandling egnet. Det finnes andre metoder, som for eksempel linseoperasjoner. 

Lasek

Lasek er en trygg behandlingsteknikk som skjer ytterst på hornhinnen uten å skjære med kniv. Det ytterste cellelaget (epitelet) løsnes ved hjelp av svak alkohol og føres til siden. Deretter polerer laseren bort den spesifikke synsfeilen. Til slutt rulles det ytterste cellelaget tilbake. Det lille ytre såret som gjenstår på hornhinnen dekkes dermed av kroppens eget cellelag som fungerer som et plaster. Dette forenkler helbredelsesprosessen. Etterpå setter legen på en kontaktlinse som fungerer som plaster og beskytter øyet i 2-3 dager. 

Det gjør ikke vondt under selve operasjonen, men øyet kan gjøre vondt noen dager etterpå. Man må holde seg hjemme de første fire dagene mens synet er varierende og litt uklart. Etter 1-2 uker kan man kjøre bil. 

Lasik

En øyeoperasjon med Lasik er en kombinasjon av tradisjonell øyekirurgi og laserbehandling på hornhinnen. Det skjæres et snitt i hornhinnen slik at det danner seg et lokk som foldes til siden. Deretter poleres synsfeilen vekk med laseren. Lokket legges deretter tilbake på plass. Ofte behandles begge øynene samtidig av praktiske årsaker. Lasik kan bare brukes hvis hornhinnene er kraftige nok, siden behandlingen delvis utføres med kniv. 

Etter behandlingen går helbredelsesprosessen raskt, allerede dagen etter ser du relativt bra, kan jobbe og kjøre bil. Det er likevel mange som er ømfintlige for lys og kjenner en ubehagelig gnaging i ettertid. Behandlingen er smertefri. I senere tid har en også begynt å benytte laser til snittet i hornhinnen, istedenfor kniv, noe som gjør operasjonen enda mer skånsom. 

Komplikasjoner

  • Den vanligste er at det gjenstår en synsfeil.
  • Tåkete syn kan oppstå, men pleier å forsvinne med tiden. 
  • Tørre øyne kan oppstå, forårsaket av nedsatt følsomhet i hornhinnen. Dette forsvinner etter cirka 6 måneder og kan behandles med øyendråper. 

Linseoperasjoner

Når synsfeilen er større eller når hornhinnens tilstand ikke er kompatibel med en laseroperasjon brukes ofte linseoperasjon. Det skjer inne i øyet. Disse to er vanlige:

  • Introcular Contact Lens – ICL
    Nærsynthet kan behandles ved hjelp av en svært tynn kunstig «ekstralinse» som er laget av kollagen eller silikon og som plasseres i øyet mellom regnbuehinnen og øyets egne linse. 
  • Refractive Lens Exchange – RLE
    Ved RLE erstattes den egne linsen med en kunstig plastikklinse. Operasjonen krever lokalbedøvelse og er helt smertefri. Inngrepet tar cirka 10 minutter og man opererer ett øye av gangen. 
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: