Angi søkeord

En liktå oppstår ofte på grunn av vonde sko og kan behøve å bli operert bort.

En liktå oppstår ofte på grunn av vonde sko og kan behøve å bli operert bort.

Liktå (clav´us)

Liktå eller liktorn er en forherding av hudens øvreste lag, hornhuden. Den kommer ofte fordi du har på deg sko som trykker mot noen av tærne. Iblant kan det trenge operasjon, men det finnes mange måter å forebygge tilstanden på. 

Annonse:

Hva innebærer det å ha liktå?

En liktå oppstår dersom huden har vært utsatt for trykk over lenger tid, som når du går med for trange sko, eller noe annet trykker mot huden. Da dannes det tykkere hud inntil det blir en forhorning. Den harde huden kan sitte på tærne, mellom tærne eller under føttene. En liktå dannes oftere om du har lav fotbue, eller om du har tær som gnisser mot hverandre. 

Det finnes fire ulike grader av liktå:

Mild grad: For å operere en mild liktå kan kirurgen ta bort den forstørrede delen av beinet og justere muskler, sener og leddbånd som omgir leddene.

Middels grad: Ved en middels liktå kan kirurgen skjære av beinet og flytte det til sin rette posisjon. Om dette er nødvendig avhenger av alvorlighetsgraden og hvor liktåen sitter. Dessuten kan sener og leddbånd som omgir senene trenge å bli satt på plass igjen.

Alvorlig grad: Er det en alvorlig liktorn kan operasjonen innebære å ta bort den forhornede delen av beinet, skjære og omforme beinet og korrigere plasseringen av sener og leddbånd.

Artrittisk liktå: Dersom det ikke er mulig å reparere leddene, noe som er vanlig ved artritt, kan det være nødvendig å rekonstruere dem eller erstatte dem med kunstige ledd.

Hvordan kan du forebygge liktorner?

Det er viktig å forsøke å forebygge liktorner ved at du ikke utsetter føttene for unødig trykk. Det kan ta tid å bli kvitt en liktorn. Det er viktig å unngå å bruke sko som trykker på føttene dersom det er skoene som forårsaker problemet. 

Hvordan blir du kvitt en liktå?

Har du fått en liktorn, kan du forsøke å file den bort gjennom først å ta fotbad med lunkent vann i ca 20 minutter og så forsøke å file bort den harde huden. Det finnes også særskilte plastere som myker opp den forhornede huden og minsker trykket på føttene. Vær nøye med å vaske føttene før du setter på plasteret. Ettersom plasteret løser opp huden omkring, er det viktig å være påpasselig med hvordan du anvender plasteret for å unngå småsår og plager. Et alternativ plaster er at du vasker føttene nøye før du smører dem inn med en myknende krem som inneholder salicylsyre, Salsyvase 2 %. Salven får du reseptfritt på apoteket.

Er du plaget med liktorner, finnes det spesielle plaster for dette. Da må du stelle føttene og bytte plaster daglig eller annenhver dag inntil liktornene er borte. For å minske smerten i liktåen ved belastning og trykk kan du forbinde med en såkalt filtring. Det finnes mange ulike filtringer og spesialplaster, både i vanlige butikker og på apoteket. Er du usikker på hva som er best å bruke, så spør på apoteket. Vil du ha hjelp til å stelle føttene, kan du i tillegg ta kontakt med en fotterapeut.

Når bør jeg kontakte lege for behandling av en liktå?

Har du plager over lenger tid og de stadig kommer tilbake, eller om liktornene er svært vonde, bør du kontakte lege. Har du diabetes, bør du kontakte legen for å få hjelp med stell av føttene. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: