Det er ulike årsaker til at du som gjennomgår kreftbehandling blir kvalm og kaster opp. Cytostatika, cellegifter, inngår i mange kreftbehandlinger og gir ofte slike bivirkninger.
Kvalme og oppkast forsurer selvfølgelig tilværelsen din, men gjør også at næringsopptaket reduseres. Det kan gjøre deg trøttere og mer følsom for hva kroppen utsettes for.
Årsaken til kvalme og oppkast.
Målet med cellegiftbehandling er å ta knekken på kreftcellene. Cellegift påvirker også kroppens friske celler. For eksempel skades slimhinnen i mage- og tarmkanalen og signalstoffet serotonin lekker ut. Serotonin påvirker vagusnerven, som i sin tur sender signaler til hjernens oppkastsenter. Også substans-P frigjøres ved cellegiftbehandling og har direkte effekt på hjernens oppkastsenter.
Signalstoffene serotonin og substans-P er hovedårsakene til at du rammes av kvalme og oppkast i forbindelse med cellegiftbehandling. Det er en naturlig reaksjon som er ment som beskyttelse når kroppen har fått i seg noe giftig. Problemet er her at reaksjonen fremkalles i forbindelse med en pågående behandling og reduserer livskvaliteten til pasienten.
Kvalme ved cellegift
Ved cellegiftbehandling kan kroppen reagere med kvalme og oppkast i ulike faser. Man pleier derfor å snakke om tre ulike typer: akutt kvalme, senkvalme og forventningskvalme. De ulike typene har til dels ulike årsaker, men er også knyttet til hverandre.
Oppkast og kvalme som kommer rett etter behandlingen (bare et par timer etter avsluttet behandling) er akutt kvalme. Oppstår ubehaget derimot først noen døgn etter behandlingen og pågår over lengre tid er det senkvalme det er snakk om. Senkvalmen kan vare helt til neste behandling.
Forventningskvalme er knyttet til de psykiske aspektene knyttet til kreftbehandling og kan oppstå dersom tidligere behandlinger har vært problematiske. For pasienten kan det da være nok å komme inn på sykehuset eller kjenne lukten av medisin for at både kvalme og oppkast fremkalles. Forventningskvalme er vanlig, men kan motvirkes ved effektiv forebygging og behandling av akutt kvalme og senkvalme. Det er også viktig å prate med noen om hvordan en føler seg og opplever det under behandlingen, for å ta kontroll over kvalmen i samarbeid med helsepersonellet.
Viktig å sette inn tiltak og behandling tidlig
Å behandle kvalme og oppkast i forbindelse med kreft er en kompleks prosess som ofte krever en kombinasjon av ulike legemidler for å få kontroll over situasjonen så tidlig som mulig. De ulike formene for kvalme krever spesifikke former for behandling.
Målet med behandlingen er å minske risikoen for kvalme og oppkast ettersom man vet at det er mye vanskeligere å stoppe en kvalme som allerede har rammet pasienten. Derfor settes det inn tiltak tidlig, allerede ved første behandling. Ettersom forventningskvalme kan være vanskeligere å få bukt med er det ekstra viktig med forebyggende behandling.
Behandling og legemidler
Ved hjelp av behandling og legemidler er målet at du skal kunne ha et anstendig liv og få en fungerende hverdag også under kreftbehandlingen.
Ved akutt kvalme forsøker man å hindre mage- og tarmkanalens skadede celler i å sende signaler til hjernens oppkastsenter. Slik lindres kvalmen og i beste fall uteblir oppkast helt. Medisiner som hemmer serotonin eller substans-P kan enten gis som tabletter eller injeksjoner. Også kortison og tarmstimulerende medisiner benyttes mot kvalme.
En del av behandlingen er at du snakker med legen om hvilke vanskeligheter du opplever, hvor lenge de varer og ganske enkelt beskriver situasjonen din.
Stråling og cellegiftbehandling
Det er ikke bare cellegiftbehandling som byr på vanskeligheter. Også strålebehandling gir en lignende bieffekt. Den skader friske celler og sender signaler til hjernen som fremkaller kvalme og oppkast.
Mekanismen bak strålebehandling og kvalme er ikke kartlagt, men det man vet er at kombinert behandling av stråling og cellegift øker risikoen for kvalme og/eller oppkast.
Forebyggende tiltak
Foruten å snakke med legen din om hvordan du psykisk og fysisk opplever situasjonen din, finnes det noen enkle råd. Disse kan du benytte helt på egen hånd og forsøke å følge dem i den grad det er mulig.
- Spis små måltider, men ofte.
- Tygg maten godt.
- Drikk mellom måltidene istedenfor til maten. Mye mat og drikke samtidig utvider magesekken og kan forårsake oppkast.
- Unngå altfor fet mat. Det tar lengre tid før den forlater magesekken.
- Drikk klare drikker som juice, limonade, brus og sitronvann.
- Unngå stekt mat da matos kan oppleves som ubehagelig. Velg heller kokt mat, ovnsstekt mat eller kalde retter. Bruk kjøkkenviften.
- Om det er mulig, unngå å lage mat selv. Be om mulig noen andre i familien eller vennekretsen om å gjøre det. Ha ferdiglaget mat i fryseren.
- Hvil etter måltidene, gjerne med hodet høyt.
- Salt mat kan dempe kvalmen, prøv ansjos, kaviar, buljong, salte kjeks, popkorn og peanøtter.
- Prøv å spise tørr og sprø mat som ristet brød eller kjeks før du står opp om morgenen.
En (u)vanlig hverdag
En kreftbehandling er en utfordring der kvalme og oppkast i stor grad påvirker ens velbefinnende. Aktiv innsats fra helsepersonell og noen gode råd på veien øker muligheten for å leve et så normalt liv som mulig før, under og etter en kreftbehandling.
Å fungere i hverdagen er viktig for alle!