Det kan være vanskelig å skille mellom de to tilstandene fordi symptomene kan være svært like. Begge er imidlertid helt harmløse og kan lett behandles.
Bakteriebalansen forstyrres
De fleste kvinner opplever på et tidspunkt kløe i underlivet. En vanlig årsak til irritasjon, kløe og økt utflod er at bakteriebalansen i skjeden er forstyrret. De naturlige laktobasillene (melkesyrebakterienee) er normalt dominerende i kvinnens underliv. Hvis denne balansen forstyrres, kan laktobasillene forsvinne, noe som gir de andre bakteriene mulighet til å vokse og forårsake ubehag. Det øker risikoen for å bli rammet av en soppinfeksjon eller bakteriell ubalanse.
Soppinfeksjon oppstår når den soppen som finnes naturlig i skjeden, vokser fordi immunsystemet er svekket, eller når nyttige bakterier (melkesyrebakterier) ikke kan holde soppen under kontroll. Alle kvinner kan rammes av soppinfeksjon, men risikoen er større etter behandling med antibiotika, under graviditet, før menstruasjon eller hvis man er diabetiker. Det ikke uvanlig at man får tilbakevendende infeksjoner.
Bakteriell ubalanse kan ramme kvinner i alle aldre. Den presise årsaken er ikke kjent. Man vet ikke om det skyldes en infeksjon, eller om det er et forandret miljø i skjeden som påvirker den naturlige balansen. Ved overdreven hygiene, antibiotikabehandling eller langvarige menstruasjoner kan det oppstå en ubalanse. Trange bukser, g-streng og kraftig parfymerte såper kan også ha en negativ innvirkning.
Bakteriell ubalanse eller soppinfeksjon?
Det kan være vanskelig å skille mellom bakteriell ubalanse og sopp i underlivet siden symptomene minner om hverandre.
- Det vanligste symptomet ved bakteriell ubalanse er illeluktende utflod som lukter litt som dårlig fisk. Lukten merkes særlig under menstruasjon og etter samleie. Utfloden er tynn og grågul i fargen. Ved en kraftig infeksjon kan det også være kløe og svie.
- Symptomene på sopp i underlivet er en voldsom kløe og utflod som endres til å være hvit og kornete, men normalt uten lukt. Noen får mer utflod, mens andre opplever tørrhet.
- Verken sopp eller bakteriell ubalanse er en kjønnssykdom, og man kan derfor ikke smitte partneren.
Behandling ved problemer i underlivet
Soppinfeksjon:
Ved en soppinfeksjon ser man ofte at bakteriefloraen i skjeden påvirkes, og antallet melkesyrebakterier faller. Sopp i underlivet kan behandles med særlige midler som dreper soppen. Disse midlene kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Hvis du bruker midler mot sopp i underlivet for ofte og kanskje uten å være sikker på at det virkelig er snakk om en soppinfeksjon, er det fare for å komme inn i en ond sirkel hvor symptomene konstant gjentas og forverres. Det finnes andre reseptfrie produkter som inneholder laktobasiller (melkesyrebakterier), som kan gjenoppbygge den naturlige bakteriefloraen. Foruten å behandle soppinfeksjonen virker de også forebyggende og minsker risikoen for tilbakefall. Disse produktene er så skånsomme at de ikke kan overdoseres og kan også brukes under graviditet og amming.
Bakteriell ubalanse:
Hvis bakteriefloraen er i ubalanse, kan man prøve lokal behandling med laktobasiller (melkesyrebakterier) som føres opp i skjeden. Disse produktene kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Denne typen behandling gis som en kur som gjenoppretter balansen i skjeden, så kløe og lett utflod forsvinner. Hvis symptomene ikke forsvinner innen en uke, eller hvis symptomene forverres, bør man kontakte lege. Her kan man da få en særlig antibiotikabehandling på resept i form av tabletter (med eller uten antibiotika) eller intimkrem.
Søk hjelp hos lege eller gynekolog
- hvis du plages av kløe som ikke forsvinner, eller som forverres
- hvis utfloden endrer utseende og blir grønn, gul, kornete eller blandet med blod
- hvis behandling mot soppinfeksjon ikke hjelper
- hvis du får symptomer på soppinfeksjon oftere enn to ganger på et halvt år
Gode råd
Du kan minske ubehaget ved bakteriell ubalanse ved å unngå å vaske deg med vanlig såpe. Bruk heller intimsåpe som er spesielt utviklet for det følsomme underlivet, og ellers uparfymert babyolje. Det er viktig at du ikke vasker deg for ofte, helst ikke mer enn annenhver dag for ikke å forstyrre den naturlige bakteriefloraen. Vær også oppmerksom på ikke å bruke for trange bukser og truser. Ubehaget kan noen ganger minskes ved å bruke truser av bomull som sitter litt løst. Du kan finne behandlende og forebyggende legemidler uten resept på apoteket. Spør personalet.
Du trenger absolutt ikke å plages av kløe i underlivet – det er hjelp å få!