Angi søkeord

Gul feber spres gjennom spyttet fra et myggstikk.

Gul feber spres gjennom spyttet fra et myggstikk.

Gul feber

Gul feber er en virussykdom som finnes blant primater og mennesker. Sykdommen spres via mygg og er relativt vanlig i Afrika og mindre områder i Sør-Amerika.

Annonse:

Gul feber skader blant annet leveren. Dette gjør at huden blir gulfarget. Sykdommen spres ved mygg og smitter ikke ved direkte kontakt mellom mennesker. Er man smittet, tar det tre til seksten dager før sykdommen bryter ut.

Årsak til gul feber

Gul feber forårsakes av et virus i virusfamilien flavivirus. Sykdommen har ulike typer virus. Disse kan i sin tur gi denguefeber, japansk hjernehinnebetennelse og TBE. Gul feber får du fordi du blir stukket av en smittet mygg. Når viruset er kommet inn i kroppen, kan det kopiere seg selv i cellene i kroppen, som oftest i leveren eller i blodkarene. I verste fall tar organene skade. Immunsystemets celler påvirkes også, og da utsondres det signalsubstanser. Disse substansene forårsaker de aller vanligste sykdomssymptomene, som smerter i musklene og feber. 

Spredning av gul feber

Det er ulike myggarter som sprer viruset. Det kan starte med at en mygg suger blod fra en smittet ape slik at myggen får en langvarig infeksjon. Om den smittede myggen stikker et menneske som oppholder seg i jungelen, er risikoen stor for at den smittede personen vender hjem og forårsaker en ny smittesyklus. Om en ny mygg stikker personen som er smittet og overfører viruset til andre mennesker, kan det bli opptakten til en epidemi. 

Symptomer

Det tar fra tre til seksten dager fra man blir smittet til sykdommen bryter ut. Det er cirka 20-50 % sjanse for å dø av gul feber. Det er heller ikke alltid at sykdommen får en alvorlig utvikling. Iblant synes ingen symptomer i det hele tatt. I andre tilfeller kan symptomene slå ut som en vanlig influensa. Sykdommen gir som oftest høy feber og smerter i musklene. Man kan også få sterk hodepine eller dårlig mage. Feberen bruker å forsvinne etter tre til fire dager, og allmenntilstanden forbedres. Iblant kommer feberen likevel tilbake. Det er disse tilfellene som kan føre til alvorligere utvikling.

I neste fase påvirkes svært mange av kroppens systemer. Man kan få blodmangel (anemi) og leverbetennelse med gulsott. Nyrene kan påvirkes, og man kan få blødninger i munn, nese og mage. Dette kan føre til blodig oppkast og avføring. Ser man blod i avføring eller oppkast, er dødeligheten større. 

Hvordan forebygges gul feber?.

I dag finnes det en effektiv vaksine mot gul feber. Den virker etter cirka ti dager og varer i ti år. Gul feber er den eneste sykdommen som medlemsland av WHO kan søke om vaksinasjonssertifikat for. I de landene der sykdommen forekommer, kreves det dokumentasjon på at man er vaksinert for å få lov til å reise inn i landet.

Den andre måten å unngå sykdommen på, er å unngå myggbitt, noe som er lettere sagt enn gjort. Ettersom gul feber er en dødelig sykdom, bør man ikke ta noen sjanser. Vaksine er den eneste måten man kan være sikker på for ikke å bli smittet. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: