Det er nesten det samme som skjer når man får et blåmerke. Når huden får et hardt slag, går blodkarene av og til i stykker. Huden blir blå, noe som kommer av at blodet synes gjennom huden.
Hva er blåmerker?
Det finnes mange forskjellige slags blåmerker, for eksempel kuler, blåøye, blåleppe eller blånegl. Et blåmerke som kalles for hematom er en effusjon av blod i huden og dette skjer vanligvis ved slag eller støt. Ved slag kan mindre blodkar (kapillærer) gå i stykker. En kul er et blåmerke som på grunn av manglende plass buler ut fra huden.
Blåmerkene ser blå ut fordi blodet filtreres gjennom huden og dette gir da en blåaktig tone. Når blåmerkene begynner å leges endrer de farge til rødaktig, blåsvart, gul eller grønn, og som oftest forsvinner blåmerkene etter et par uker.
Hvorfor oppstår forstuing?
Når man vrikker eller forstuer foten forstrekkes leddbåndet og noen ganger kan det til og med slites helt av. Dette skjer på grunn av for stor belastning når man for eksempel trår forkjært eller ramler. Når leddbåndet belastes på feil måte kan det oppstå en blødning under huden og forstuingen hovner opp og gjør vondt. I forbindelse med forstuing får man ofte et stort blåmerke.
Hvordan skal man behandle forstuing?
Det første og viktigste man skal gjøre ved en forstuing er å legge på en trykkbandasje. Dersom man for eksempel har forstuet ankelen, skal man binde bandasjen hardt rundt leddet. Dette skal man gjøre for å minske hevelsen. Når man har surret bandasjen stramt rundt ankelen, skal man helst heve foten så høyt opp som mulig. Etter cirka 20-30 minutter kan man slakke på bandasjen og la forstuingen hvile en stund. Etter hvilepausen strammer man bandasjen igjen, men ikke like hardt som første gang. Nedkjøling har en lindrende effekt på forstuing, men om dette har noe effekt på selve skaden er tvilsomt. Dette på grunn av økt blodgjennomstrøm i den skadde kroppsdelen når en fjerner kjøleelementet.
Hvordan kommer man i gang med treningen igjen etter forstuing?
Når den verste smerten og hevelsen har gitt seg kan man forsiktig begynne å belaste det skadde området igjen. Når man har tatt det med ro i ett til to døgn, er det viktig å begynne å røre på seg igjen for å unngå arrvevsdannelse i det skadde vevet. I begynnelsen kan det være lurt å gjøre styrkeøvelser og det er veldig bra hvis man kan være fysisk aktiv uten å belaste det forstuede området for mye.