En av grunnene til at vi blir oftere forkjølet om høsten og vinteren, er rett og slett at vi holder oss mer innomhus. Virus som forårsaker forkjølelse, surrer rundt oss kontinuerlig enten det er kaldt eller varmt i lufta. Når gradestokken kryper nedover, er vi hyppigere og lengre i nærkontakt med andre mennesker. Dermed øker smittefaren.
Dette kan vi beskytte oss mot med noen enkle grep. Men først kan du lese om hva forkjølelse egentlig er.
Hva er forkjølelse?
Forkjølelse er en mild virusinfeksjon som rammer spesielt nesen og halsen. Vi kjenner til over 400 forskjellige virus som forårsaker forkjølelse. De vanligste symptomene er snufsete og tett nese, nysing, sår eller irritert hals, hoste og hodepine. Selv om vi kanskje hoster i opptil tre uker fordi det klør i halsen, varer normalt selve forkjølelsen i rundt 3 – 5 dager. Voksne drar på seg 2 – 4 forkjølelser i året, mens for barn dreier det seg om 6 -8 ganger.
Når vi kjenner at vi begynner å bli syke, er det egentlig virkningene av kroppens immunforsvar som melder seg. Viruset fikk vi nok i oss lenge før nesa ble tett.
Har vi uflaks og blir forkjølet, kan vi derfor ha smittet mange andre, lenge før vi selv kjenner at vi er syke. Dette gjelder særlig for mennesker som er mye i kontakt med andre. Unger i barnehager og skoler er gode eksempler på dette. At vi blir oftere forkjølte om høsten og vinteren, skyldes sannsynligvis ar vi oppholder oss mer innomhus i disse periodene, og er dermed i hyppigere kontakt med andre.
Forkjølelsesvirus er luftbårne og spres via dråpesmitte, for eksempel når vi puster, nyser eller hoster. De bittesmå organismene kan overleve utenfor kroppen i opptil 7 timer. Derfor kan vi bli smittet også gjennom direkte kontakt. Dette ble mange spesielt oppmerksomme på i forbindelse med svineinfluensaen for noen år tilbake siden. De fleste forbedret hygienen og vasket hendene oftere med desinfiserende midler. Den økte oppmerksomheten på hygiene, førte til at ikke bare svineinfluensaen ble begrenset, men også vanlige forkjølelser. Det vi bør huske på, er at virus og bakterier som forårsaker sykdom, er noe vi har rundt oss mer eller mindre hele tiden. Derfor er god hygiene alltid viktig.
Hva er forskjellen på influensa og forkjølelse?
Når vi er forkjølte, føler vi oss trette, med vondt i halsen, hodepine, snufsete og får vanligvis litt feber. Mens forkjølelsen som oftest utvikler seg over litt lengre tid, kommer influensaen mer brått på. Symptomene er stort sett de samme, men med influensa får vi normalt høyere feber som også kommer raskere. I tillegg verker det gjerne i kroppen og vi føler oss støle i musklene.
En forkjølelse varer normalt i bare 3-5 dager, mens influensaen sitter lengre i kroppen. Dersom vi har symptomer i mer enn én uke (feber, langvarig hoste, hodepine, osv.), bør man vurdere å rådføre seg med lege.
Hvordan unngår vi å bli forkjølte?
Forkjølelsesvirus sprer seg raskt og er ikke så mye å gjøre noe med. Man kan likevel redusere risikoen for å bli smittet med noen enkle grep:
• Hygiene – Sørg for å holde hendene så rene som mulig. Man kan gjerne bruke desinfiserende midler som håndsprit, etter at man har vasket hendene med såpe og vann. Håndsprit får du kjøpt på alle apotek og i en rekke andre butikker. Man kan også vurdere å rense nesa oftere, og dermed fjerne bakterier og virus. Det finnes egne midler for neseskylling som egner seg utmerket til dette.
- Hold kroppen varm – Er du dårlig kledd og fryser, reduserer du kroppens evne til å bekjempe forkjølelsesvirus. Kle deg godt når det blir kjøligere i luften.
- Hold smittekilder unna ansiktet – Selv om hendene er godt vasket, er det lurt å ikke la de komme for ofte i berøring med munnen, øynene og nesa. Dette gjelder i enda større grad mobiltelefoner, nøkler og andre ting vi sjelden rengjør. Slike objekter har også godt av en vask med desinfiserende midler en gang i blant, særlig når det er tid for forkjølelser og influensa.
- Sov godt og unngå stress – Gode søvnvaner er viktig for immunforsvaret – både preventivt og når vi først er blitt syke. Å unngå stress er også bra for helsa på en rekke felter. Det er ikke uten grunn at mange blir forkjølte i forbindelse med høytider som jula. Da har vi ofte mye å gjøre, mange ting å rekke og vi både stresser og sover dårligere.
- Mat og drikke – Et sunt kosthold hjelper til å holde forkjølelsene på avstand. Når du først er blitt syk, er det spesielt viktig at du tilfører kroppen næring og nok væske. Unngå for mye vanndrivende midler (kaffe, te, alkohol, osv.).
- Unngå forkjølte mennesker – Om man lever et normalt liv med studier eller jobb, kan man selvsagt ikke unngå å møte folk som kanskje er smittebærere av forkjølelsesvirus. Det du kan gjøre, er å begrense direkte kontakt. Kanskje er et vennlig ord nok, når man ellers ville gitt en klem?
Man kommer langt med sunn fornuft. Enkelte ganger er det ikke til å unngå at man blir forkjølet. Ta tiden til hjelp om du er uheldig, og følg rådene vi har nevnt. Husk at god hygiene, spesielt på hendene, er kanskje ditt viktigste våpen i kampen mot forkjølelsene.
Når du er forkjølt
Som nevnt blir de fleste voksne forkjølte mellom 2 og 4 ganger i året. Med noen enkle grep, kan man forkorte tiden det tar å bli frisk igjen.
- Søvn – Sørg for å sove både lenge og godt. Da gir du kroppen ro, du unngår stress, og immunforsvaret får tid til å ta seg av virusinfeksjonen.
- Legemidler – Det finnes flere midler som hjelper til å redusere symptomene, og dermed gi en lettere sykdomsperiode når man er forkjølt. Nesespray blir ofte anbefalt av leger til å rense ut snørr og slim, slik at man puster og føler seg bedre. Feber- og smertestillende midler kan også tas for å redusere enkelte symptomer. Husk å følge anbefalingene, eller rådfør deg med lege, når det gjelder både dosering og varighet ved bruk av alle legemidler.
- Legevakt – Ta kontakt med lege dersom symptomene er kraftigere eller varer lengre enn normalt. Dette gjelder spesielt for barn, eldre eller personer med nedsatt immunforsvar. Det er bedre å være på den sikre siden.
- Husk at du kan smitte andre – På samme vis som du selv bør unngå andre som er forkjølte, sørg for at du selv ikke smitter noen. Hold deg hjemme til du er frisk, da har du gjort både deg selv og andre en tjeneste. Du bør spesielt unngå kontakt med småbarn, eldre mennesker eller personer med nedsatt immunforsvar. Unngå gjerne å håndhilse, gi klemmer og lignende. Sier du ifra om at du er forkjølt og ikke vil smitte noen, er det neppe noen som blir fornærmet.
- Drikk mye og ofte – Når vi er forkjølte, mister vi mye væske gjennom feber, hoste og slimproduksjon. Sørg for å drikke rikelige mengder med vann slik at væskebalansen i kroppen opprettholdes. Prøv å unngå vanndrivende midler (kaffe, alkohol, te, osv.).
- Gi kroppen ro – Slapp av og sørg for nok søvn. Gi deg selv ro til å bli frisk. Litt ekstra omtanke for kroppen, hjelper til å redusere stress, og ubehaget med forkjølelsen blir litt lettere å hanskes med.
- Unngå trening og reiser – Selv om det er viktig å holde seg i form, er det direkte skadelig å utsette kroppen for belastninger når man er syk. Trening bør selvsagt unngås når man er forkjølt. Det samme gjelder unødvendig reising. Man stresser mer, i tillegg til at man kommer i nærkontakt med mange mennesker. Dermed forårsaker man unødvendig mye smittefare dersom man reiser mens man er forkjølet.
Forkjølelsen er kommet for å bli
Vi kjenner som sagt til over 400 forskjellige virus som forårsaker influensa. Disse må vi nok regne med som en del av våre liv. Forkjølelse er ikke noe vi kan velge å unngå helt, men vi kan ta enkle og effektive grep for å redusere faren for å bli smittet. God hygiene, et sunt kosthold, gode søvnvaner og mindre stress, er alle faktorer som hjelper til en bedre helse.
Når vi først er blitt forkjølet, er det til alles fortjeneste om vi holder oss hjemme og tar det med ro, til vi er friske igjen. Gi kroppen tid og næring til å bekjempe forkjølelsen så godt som mulig. Ta spesielt hensyn til de som er mer utsatte for smitte, som småbarn, eldre og syke mennesker. God bedring!