Sykdommen er spesielt vanlig blant skandinaver, og blir derfor ofte kalt vikingsyken. I dag finnes det enklere metoder som kan få fingrene til å fungere like bra som før og bli normale igjen, før man må foreta en medisinsk konsultasjon.
Fingrene vil ikke rette seg ut som tidligere
Dette skjer vanligvis gradvis, slik at man ikke tenker over det i starten. Til slutt kan både hverdagen og livskvaliteten lide under denne tilstanden. Anita Holstein, 69 år gammel, hadde symptomer allerede for fem år siden. Likevel søkte hun ikke hjelp før tre år senere. – Da lillefingeren min begynte å bøye seg litt i toppen, tenkte jeg ikke mer over det. Deretter ble det enda verre, og til slutt gikk det ikke an å rette ut fingeren lenger. Plutselig kunne jeg ikke tørke av bordet med en klut eller vaske ansiktet mitt uten å få fingeren i øyet eller nesen. Det verste var når jeg skulle håndhilse. Da fikk de fingeren min rett inn i håndflaten – noe som føltes veldig pinlig.
Det går an å få fingrene rette igjen etter legebesøk
Anita dro til helsesenteret og ble henvist til en håndkirurg. Der måtte hun vente noen år, siden man mente at fingeren ikke var tilstrekkelig bøyd. Senere fikk hun likevel rask hjelp.
-Jeg valgte bort operasjon, siden jeg delvis har hatt diabetes siden barndommen og er ekstra mottakelig for smitte. For det andre ville jeg helst unngå rehabilitering med gips, sier Anita.
Etter en injeksjon i fingeren kom hun tre dager senere tilbake til en ny kontroll, der legen rettet ut fingeren. Deretter ble det festet en skinne på fingeren, som skulle støtte den i noen måneder.
-Med det samme legen rettet ut fingeren, føltes den normal igjen, og jeg kunne gjøre alt som jeg tidligere har hatt problemer med, sier Anita.
I dag, ett år etter behandlingen, har Anita ingen flere problemer med fingeren. – Det føles kjempe bra, og jeg ønsker å be andre om å være like sta. Det er det verdt for å få hjelp!
Fakta om Dupuytrens kontraktur
Dupuytrens kontraktur er en progressiv og delvis arvelig bindevevssykdom. Sykdommen utvikler seg vanligvis langsomt over lengre tid. På et tidlig stadium av sykdommen dannes det knuter i håndflaten. For noen utvikler sykdommen en følbar streng som bøyer og låser fingeren, slik at den ikke kan strekkes ut. Dette kan oppleves invalidiserende, og medfører ofte problemer med å utføre dagligdagse oppgaver. Det kan gjelde aktiviteter som å kjøre bil, vaske seg i ansiktet, gripe gjenstander, skrive på tastaturet og praktisere ulike idretter.
I dag finnes det en behandling i injeksjonsform. Rundt 24 timer etter injeksjonen strekkes fingeren ut av en lege. Hvis kontrakturen vedvarer, kan injeksjonen utføres på nytt. Behandlingen bør gis av leger med erfaring i diagnostisering og behandling av Dupuytrens kontraktur. De bør også være utdannet i bruken av dette nye legemidlet. Kirurgi, som tidligere var det eneste behandlingsalternativet, er et større og mer komplisert inngrep.