Diaré er forholdsvis ufarlig, men det er situasjoner hvor man skal oppsøke lege, blant annet hvis man har hatt diaré i lang tid eller det er barn eller eldre som er rammet.
Diaré – årsak
Som regel er akutt diaré symptom på en infeksjon i mage-tarm-kanalen. Det vil si at du har fått bakterier, et virus eller parasitter som hemmer tarmens evne til å ta opp væske. Derfor blir væsken i tarmen og løser opp avføringen – man har fått diaré. Vi kan bli utsatt for disse bakteriene, virusene eller parasittene overalt. Risikoen er ekstra stor når vi er i utlandet og utsettes for «fremmede» bakteriemiljøer i både drikkevann og mat.
Andre årsaker til diaré kan være
- et stort forbruk av alkohol eller kaffe
- matallergier
- stress og angst
- en bivirkning av medisin
Symptomer på diaré
Man pleier å si at man har diaré hvis man har et økt antall avføringer pr. døgn (mer enn tre ganger) og avføringen er løs eller vandig. Hos voksne forsvinner diareen normalt innen to–fire dager. I noen tilfeller kan det imidlertid vare lenger.
Hvis diarésymptomene varer mer enn 24–36 timer, bør du oppsøke lege. Det samme gjelder hvis den rammede er eldre eller barn under 3 år. Særlig hvis det er andre symptomer, for eksempel høy feber. I de fleste tilfeller kan du imidlertid benytte deg av reseptfrie produkter fra apoteket for å behandle deg selv og bli kvitt diareen.
Akuttbehandling av diaré hos voksne
Med akuttbehandling menes det behandling (iblant din egen behandling av deg selv) du oppsøker når du er rammet av diaré. Det er altså ikke det samme som å søke akutt legehjelp. Akuttbehandling av diaré har i mange år bestått av et legemiddel med loperamidhydroklorid som reduserer peristaltikken (tarmens bevegelser) og dessuten symptomene – vanligvis innen et par timer. Det er alltid viktig å følge instruksjonene i pakningsvedlegget. Siden tarmens normale peristaltikk påvirkes, bør ikke denne behandlingen pågå i mer enn to dager, siden det ellers er risiko for at du i stedet får forstoppelse.
Det finnes en ny behandling for midlertidig diaré, racekadotril, som i stedet for å påvirke peristaltikken regulerer væskenivået i tarmen. Det gjør at man ikke risikerer å få forstoppelse, og du kan selv behandle i opptil tre dager. Spør på apoteket hvis du er i tvil om hvilket produkt du skal velge.
Medisinteknisk behandling av diaré
En akuttbehandling av diaré innebærer at man i stedet for å begrense tarmens normale peristaltikk kapsler inn de bakterier, virus eller parasitter som forårsaker diareen. På den måten uskadeliggjøres selve kilden til diaré, og symptomene kan straks forsvinne. Denne behandlingen foregår med en kombinasjon av gelatin og cellulose som tas i tablettform.
Siden det ikke påvirker kroppen medisinsk, er behandlingen registrert som et såkalt medisinteknisk produkt og kan også brukes til barn fra tremånedersalderen.
Diaré hos barn – akuttbehandling av barn
I tilfelle diaré hos barn under 3 år, særlig hvis det er andre symptomer som feber, anbefales det å rådføre seg med lege. Det er også mulig å kjøpe produkter på apoteket for akuttbehandling av diaré hos barn. Her brukes ikke loperamidhydroklorid for egen behandling av barnet siden dette stoffet påvirker tarmens normale peristaltikk. I stedet kan man gi en akuttbehandling med kombinasjon av gelatin og cellulose som kapsler inn de bakterier og lignende som forårsaker diareen. Denne behandlingen kan gis fra barnet er tre måneder.
Det finnes mulighet for behandling med racekadotril, også til barn fra tremånedersalderen, men bare på resept. Kontakt legen for å få flere råd til hvordan du håndterer barnets akutte diaré.
Dehydrering i forbindelse med diaré
Diaré og oppkast kan føre til dehydrering. For voksne holder det normalt å drikke vann, men man kan også drikke for eksempel fruktjuice eller suppe. På apoteket kan man få væskeerstatning i pulverform som løses opp i vann og inneholder viktige stoffer som salt, glukose og elektrolytter.
Den største risikoen for barn med diaré er dehydrering, og det er derfor godt å være oppmerksom på å gi barnet mye væske. Selv om barnet kaster opp, er det bedre å gi små slurker vann enn ingen væske i det hele tatt. Du bør unngå å gi barnet svært søt drikke, siden det kan forverre diareen. En velbalansert væskeerstatning er særlig viktig for barn, svekkede personer, personer over 60 år eller personer med andre helseproblemer. Rådfør deg gjerne med apotekpersonell eller helsepersonell.
Slik unngår du «turistmage»
«Turistmage», en klassisk årsak til akutt diaré, er sikkert noe vi alle gjerne vil unngå når vi endelig unner oss en etterlengtet ferietur. Uansett om du reiser til land hvor standarden for hygiene er lavere enn du er vant til, eller hvor drikkevannet kan være forurenset, bør du unngå følgende matvarer:
• springvann
• ferskpresset jus
• is og isbiter
• skalldyr
• egg
• salat
• rå eller utilstrekkelig tilberedt mat
• skrellede frukter
• majones
• sauser
Forebygg diaré – og ikke dra på jobb igjen for tidlig
Du reduserer risikoen for å få diaré som følge av matforgiftning ved hjelp av fornuftig mathygiene, for eksempel å vaske hender, arbeidsflater og redskaper med varmt såpevann. Oppbevar aldri rå og tilberedt mat sammen, og sørg for at kjøleskapet har riktig temperatur, og at tilberedt mat avkjøles raskt. Hvis noen i familien har fått diaré, bør du unngå å dele håndklær, sengetøy, bestikk og lignende med vedkommende.
Hvis du selv er rammet, kan du begrense smittespredningen ved å vaske hendene grundig etter toalettbesøk og før du spiser eller lager mat. Desinfiser også toalettet etter hvert toalettbesøk, inklusive skylleknapp og toalettsete, for eksempel med en alkogel. Unngå drikke som inneholder mye sukker (for eksempel brus) siden det kan forverre diareen. Likeledes bør du velge bort fet, krydret eller tungt fordøyelig mat siden det kan forverre symptomene. Ikke gå på jobb igjen før 48 timer etter den siste omgangen diaré!