Det er ikke unormalt å kjenne seg nedstemt som en reaksjon på vanskeligheter i livet, eller ved dødsfall av noen man er glad i. Mange kan kjenne seg litt triste iblant, men det blir ikke alltid godt mottatt å ikke være glad bestandig. Det er helt vanlig å føle seg humørløs ved mangel på søvn, stress, skifte av årstider, mangel på dagslys og ved ubalanse i livet. Konflikter og problemer på jobben eller hjemme, samt ensomhet og tristhet i hverdagslivet er også helt normalt årsaker.
Dette kan føre til at helgene går med til å sove for hente inn søvn, gjerne uten at hjelper nevneverdig. Ved nedstemthet er det også vanlig å ha problemer med innsovning eller at man våkner tidligere enn normalt, og generelt dårligere søvn. Typiske tegn er å ha mindre lyst og energi som følges av minkende interesse for aktiviteter og sosial omgang. Deppe- perioden bør ikke vare så altfor lenge. Det er vanskelig å sette en tidsbegrensning på når tristheten kan betegnes som depresjon, men 2-6 uker er en rimelig grense.
Fysiske problem kan være en vanlig årsak
Hvis man vet årsaken til eventuelle vanlige problemer, eller vanskeligheter som kan ha bidratt til tristheten, er det viktig ikke å la normale reaksjoner på dette utvikle seg til medisinske problemer og sykdommer. Ved nedstemthet er det ganske vanlig å få nedsatt appetitt, forstoppelse eller ulike diffuse plager. Det finnes ingen medisiner som skal brukes mot «depping». Når det er sagt er Johannesurt godkjent av Statens legemiddelkontroll for selvbehandling av lett uro, forbigående problemer med innsovning og lett nedstemthet.
Behandling med Johannesurt er tradisjonelt brukt i folkemedisin og grunner i vitenskapelige studier. Johannesurt har blitt brukt i flere hundre år mot betennelser, infeksjoner, sårbehandling og nedstemthet. For å lage ekstrakt av denne urten er det viktig å bruke både stilk, blad og blomst da man ikke er sikker på hvilken av disse som er den effektive substansen. Effekten av behandling med Johannesurt bør merkes etter 3-4 uker. Etter 4 uker skal man kjenne full effekt.
Bivirkninger ved bruk av Johannesurt kan være lettere vondt i magen og allergiske reaksjoner i huden. Mer sjeldent er at en kan bli lysømfintlig. Behandlingen kan påvirke andre medisiner og skal derfor alltid brukes i samråd med lege hvis man bruker andre legemidler, spesielt ved bruk p-piller som kan miste sin effekt.
Økt fysisk aktivitet kan også hjelpe, som f. eks. 30-45 minutters gåtur i rask gange. Dette har i tillegg andre viktige biologiske effekter. Det kan lette en eventuell vektreduksjon og det minsker faren for å få diabetes. Forsøk å erstatt negative tanker med positive. Gi deg selv færre dagligdagse gjøremål. Bestem deg for noen få daglige oppgaver og prioriter disse i stedet for å sette altfor mange og høye krav. Store krav til deg selv gjør deg bare mer miserabel og stresset, som forverrer angsten over å ikke bli ferdig med det du ikke rekker eller orker. Vær også klar over at det er normalt å være litt nedstemt i perioder i livet.