Hva er borrelia?
Borrelia er en infeksjon som spres av flått. Borreliabakterien kan overføres om man blir bitt av en flått som selv har bakterien i seg.
Selv om veldig mange flått i Norge bærer borreliabakterien, er risikoen for å bli syk etter et flåttbitt forholdsvis liten, cirka. 1 til 100. Har en flått satt seg fast, er det likevel viktig å fjerne den raskt. Det går cirka ett døgn innen borreliabakterien overføres, så jo fortere flåtten fjernes, jo bedre.
Hvordan får man borrelia?
Har du blitt bitt av flått, og det oppstår en rød flekk rundt flåttbittet, bør du være på vakt. Det første tegnet på borrelia er et stort, rødt utslett (over fem centimeter) der flåtten har sittet. Det røde utslettet viser seg som regel 1-4 uker etter bittet.
Det røde utslettet brer seg samtidig som det blekner i sentrum. Utslettet former seg som en ring.
Vanlige symptomer
Borrelia kan gi ulike hudforandringer. Cirka halvparten av de som rammes av borrelia får også andre symptomer som tretthet, hodepine, lett feber og leddproblemer. Lymfekjertlene kan også hovne opp. Det vanligste er et rødt utslett i huden (større en fem centimeter) som vokser og siden blekner i midten. Utslettet former etter hvert en ring. En annen hudforandring kan være en stor, blårød knute på øreflippen eller på en brystvorte. Det er vanlig at lymfekjertlene som sitter nær en slik knute, også hovner opp.
En mer langvarig variant av borrelia, kan gi problemer i flere år. Utslettene er svakt blårøde, platte og sitter oftest på armer og bein. Etter en stund blekner fargen og utslettene blir hardere og mer arrlignende. En alvorligere form av borrelia (neuroborrelios) kan ramme nervesystemet. Denne tilstanden kan fremkalle lammelser i ansiktet. Dette skjer hos under 10% av tilfellene og viser seg 1-2 måneder etter bittet. Tiden kan likevel variere fra noen uker opp til et halvt år.
Diagnose
For at en lege skal kunne stille en diagnose, holder det gjerne med de karakteristiske, røde utslettene. Ved tvil kan det tas blodprøve, men antistoffer i blodet utvikler seg sjeldent før seks uker etter at symptomene har vist seg.
Foreligger mistanke om borreliainfeksjon i nervesystemet, tas det gjerne en ryggmargsprøve.
Behandling
Behandling med penicillin har vist gode resultater, en 10-dagers kur pleier å holde. Har infeksjonen spredd seg, kan andre typer antibiotika være nødvendig.
I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med innleggelse, slik at pasienten kan få antibiotika tilført intravenøst.
Hvordan kan man beskytte seg?
- Oppholder man seg i et område med flått, bør man ta en flåttkontroll daglig
- Kikk ekstra nøye i knehaser, navle og andre steder hvor huden er tynn
- Fjern flått som har satt seg fast. Egnede pinsetter fås på apoteket
- Går man i høyt gress, bør man ha heldekkende trøye og buksene stappet ned i sko/støvler
- Vær alltid oppmerksom på symptomene, samt røde utslett
Kontakt alltid lege om du er i tvil eller ikke føler deg sikker på hvordan du skal forholde deg etter et flåttbitt.