Hvis du våkner med ømhet i kjevene eller biter sammen i løpet av dagen, kan det skyldes at du gnisser eller presser tennene for hardt sammen. Tanngnissing oppstår når du gnir tennene i underkjeven mot tennene i overkjeven. Det er helt normalt og skjer ofte i søvne. En årsak kan være stress, men det kan også ha å gjøre med en ubalanse i bittet. På legespråk kalles tanngnissing og tannpressing for bruksisme. Tannlegen vil bemerke at tennene slites raskt. Noen ganger kan andre omkring deg høre at du gnisser tenner når du sover. Omkring hver tiende voksen har problemer med tanngnissing, tannpressing eller smerter i kjeveleddene.
Det er relativt vanlig at små barn gnisser tenner, men det går ofte over eller avtar omkring sjuårsalderen. Dette har å gjøre med den normale utviklingen av barnets bitt og framveksten av nye tenner. Det kan være en god idé å kontakte en tannlege hvis du er urolig for at barnet ditt har kraftig tanngnissing når det sover eller klager på hodepine eller smerter fra tennene.
Symptomer på tanngnissing og tannpressing (bruksisme)
Når du gnir tennene i underkjeven mot tennene i overkjeven, kalles det tanngnissing. Det skjer normalt i søvne og høres noen ganger som en gnissende lyd. Årsaken henger ofte sammen med søvnforstyrrelser, som ofte skyldes stress. Slitasjen oppstår langsomt, selv om du gnisser tenner mye. Litt etter litt vil du merke at tennene slites raskere enn normalt, spesielt fortenner og hjørnetenner. Kantene på tennene kan bli skarpe eller taggete.
Tannpressing er at man biter kjevene hardt sammen. Man kan presse tenner både når man er våken, og når man sover. Det kan føre til smerte og stivhet i kjevene. Hos dem som presser tenner om dagen, er det ofte relatert til stress. Det er ikke uvanlig å ha problemer med både å gnisse og presse tenner.
Når du gnisser tenner eller presser hardt sammen, kan tennene bli overbelastet og forårsake symptomer som:
- spenningshodepine eller ømhet i nakke og skuldre
- søvnproblemer for deg og din partner
- betennelse i tannkjøttet og i verste fall løse tenner
- smerter i kjeven når du gaper eller tygger
- klikkende lyder fra kjeveleddene, normalt når du åpner eller lukker munnen
- problemer med å gape høyt
- tretthet i kjevemusklene eller smerter, nesten som treningsverk
- diffus smerte eller ømhet i én eller flere tenner – det er vanlig at smerten flytter seg rundt mellom tennene
- en ubehagelig, øm smerte i tinningen eller over pannen, som man typisk merker når man våkner
- revner i tennene som får tannen til å gjøre vondt, være øm eller gi tannpine
- ødelagte fyllinger.
- noen uvanlige symptomer, blant annet svimmelhet, øreverk eller tinnitus
Årsaker til tanngnissing og tannpressing (bruksisme)
Man vet ikke med sikkerhet hvorfor vi gnisser eller presser tenner når vi sover, men det skjer primært når vi går fra dyp til lettere søvn. Det som påvirker kvaliteten på nattesøvnen og dermed kan påvirke at du gnisser tenner eller presser dem sammen i søvne, er for eksempel røyking, alkohol, stress, angst og snorking. Andre mer uvanlige årsaker er nevrologiske sykdommer som slag eller misbruk av medisin eller stoff. Man tror imidlertid at stress kan være den vanligste årsaken.
Når skal jeg søke hjelp?
Hvis du har mistanke om at du gnisser tenner eller presser dem sammen, bør du kontakte en tannlege. Ønsker du rådgivning om tenner, kan du kontakte din egen tannlege eller tannlegevakten i din region.
Undersøkelser
Ofte er det en tannlege som under en regelmessig tannundersøkelse oppdager at du gnisser tenner eller presser dem sammen. Det er forskjellige årsaker til slitasje på tennene, og derfor stiller tannlegen spørsmål om for eksempel kost, medisin og stress. Du får undersøkt kjevesystemets funksjon for å finne ut om du presser tennene sammen, og man kan måle hvor raskt tennene slites.
Tannlegen vil også kontrollere
- hvor høyt du kan gape
- eventuelle endringer på tungen eller innsiden av kinnene
- hvordan kontakten med tennene ser ut når du biter sammen
- hvordan kontakten mellom kjevene er når underkjeven beveger seg sidelengs og framover
Behandling av tanngnissing og tannpressing (bruksisme)
En bittskinne er et vanlig hjelpemiddel for å beskytte mot tanngnissing og hindre deg i å presse tennene sammen om natten. Den kan hjelpe spente muskler med å slappe av. Bittskinnen fungerer som en støtdemper mellom tennene og beskytter dem mot skader og slitasje. Det medfører at du presser tennene sammen mindre hardt og i en kortere periode. Bittskinnen er tilpasset dine egne tenner og kan prøves ut hos en tannlege. Du kan kjøpe bittskinner på apoteket. Du bruker bittskinnen i munnen når du sover. Det er forskjellig fra person til person hvor lang bittskinne som trengs. I noen tilfeller er en bittjustering nødvendig, og det kan for eksempel være en gammel slitt fylling som må slipes jevn.
Treningsprogram
Tannlegen kan vise deg forskjellige øvelser for underkjeven som får kjevemusklene til å slappe av og samarbeide bedre. Dette har normalt god effekt på muskler og kjeveledd. Det tar et par minutter å utføre øvelsene, og det skal du gjøre et par ganger om dagen. Målet er å gi pasienten en mer individuell behandling.
Mindre syre
For å hindre hull i tennene kan du redusere forbruket av syreholdige drikkevarer som leskedrikk og sitrusdrikk. Hvis du likevel drikker syreholdige drikkevarer, er det viktig at du skyller munnen etterpå. Hvis du har sure oppstøt eller oppkast ofte, påvirker det også tennene.
Tørrhet i munnen
Tennene slites enda fortere hvis du har for lite spytt i munnen. Hvis du ofte føler deg tørr i munnen, kan du prøve spyttstimulerende midler som fås reseptfritt på apoteket. Også sukkerfri tyggegummi kan stimulere spyttproduksjonen. Fluorskylling bidrar til å beskytte tennene på lang sikt.
Spente kjever
Spenninger i kjeveledd og kjevemuskler kan forårsake smerter i nakkemusklene og omkring skuldrene, så du kan ha bruk for behandling hos en fysioterapeut. Akupunktur har også vist seg å ha effekt på langvarige smerter i kjevemusklene.
Kontakt en tannlege for rådgivning og eventuell behandling hvis du gnisser tenner eller presser dem for hardt sammen.