Det er hjelp å få, mange ganger reseptfritt, på apotek. De aller fleste problemene kan lindres med god egenpleie.
Hemoroider
Hemoroider er svært vanlig og rammer minst halvparten av alle voksne. De gir plager i form av blødninger, svie og kløe. Hemoroider er utvidede blodkar i eller omkring endetarmsåpningen. Dette er ufarlig, og kan heller ikke bli farlig. Derimot kan hemoroidene skape ubehag og derfor bør de behandles.
I nederste delen av endetarmen, i endetarmsåpningen, finnes det små knuter bestående av bindevev og blodkar. Disse analkulene kan bli forstørres og da kalles de hemoroider.
Hemoroider er vanligst hos:
- Eldre
- Overvektige
- Gravide
- Personer som sliter med forstoppelse
Selv om det kan være vanligere i disse gruppene kan hemoroider ramme hvem som helst. Det er helt ufarlig, men kan være smertefullt eller klø. Hemoroiden kan sitte inne i endetarmen, indre hemoroide, eller utenpå, ytre hemoroide.
Vanlige symptomer ved hemoroider
De vanligste symptomene på hemoroider er:
- Blødninger fra endetarmen, ofte oppdaget ved at papiret er rødt etter toalettbesøk.
- Kløe og svie rundt endetarmsåpningen.
- Litt avføring eller slim lekker ut.
- En ytre hemoroide kan føles som en liten kule utenfor endetarmsåpningen. Kulen kan være svært smertefull når den er fylt med blod og mulig er betent.
For å fastslå om du har hemoroider begynner legen med å undersøke endetarmsåpningen på utsiden. Så kjenner legen med en finger innenfor endetarmsåpningen og man blir ofte bedt om å presse. Deretter undersøkes slimhinnen i endetarmen og så den nederste delen av tykktarmen ved hjelp av et rørformet instrument (rektoskop), som føres inn i endetarmsåpningen.
Behandling ved hemoroider
Hvis det fastslås at man har hemoroider kan dette behandles med legemidler. Ved små hemoroider anbefales det reseptfrie legemidler, som finnes både med og uten kortison. Ved alvorlige plager kan legen skrive ut medisin på resept.
Søk hjelp om du:
- Blør mye fra endetarmen eller om det er første gangen.
- Har svært vondt, langvarig kløe eller om avføring eller slim lekker ut.
- Tilstanden forverres eller hemoroidene blir større.
- Har behandlet hemoroidene selv i to til tre uker uten at det her hjulpet.
Ved hemoroider kan det være vanskelig å holde endetarmsåpningen ren og det kan klø. Vask med lunket vann etter toalettbesøk. Tørk forsiktig. Reseptfrie legemidler mot hemoroider finnes på apotek, spør om du er usikker. Du bør ikke gå ubehandlet.
Analkløe
Analkløe er et symptom og ikke en sykdom. Kløe oppstår når huden rundt endetarmen blir irritert. Dette området er svært følsom og det finnes flere vanlige årsaker til at kløe oppstår.
Vanlige årsaker til analkløe
- Dårlig hygiene
- Overdrevet vasking, spesielt med sterk såpe
- Eksem
- Sopp
- Betennelser i tarmen
- Kjønnssykdommer
- Diabetes
- Analsprekker
- Hemoroider
Opplever du analkløe, bør du være forsiktig når du tørker deg etter toalettbesøk. Bruk mykt toalettpapir og tørk lett. Vask deg etter hvert toalett besøk med enten lunket vann eller med en svært mild såpe. Det er viktig at ikke såpe eller vann blir liggende igjen. Bruk gjerne luftig undertøy.
Analsprekker (analfissurer)
Små sprekker og sår ytterst i endetarmen kalles analsprekker.
Vanlige årsaker til analsprekker
- For mye press på grunn av for eksempel forstoppelse
- Graviditet
- Tungt fysisk arbeid
- Stillesittende arbeid
Analsprekker kan gi plager i form av svie og smerte. Det kan også observeres blod i avføringen. Større sprekker kan gjøre det verre å gå på toalettet på grunn av smertene. Derfor er det viktig med tidlig behandling, først og fremst med reseptfrie salver eller stikkpiller. Samtidig er det viktig at området er rent og tørt. Ved vedvarende smerter og ubehag etter endt reseptfri behandling bør du kontakte lege for videre undersøkelser.
Gode råd
Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge endetarmsproblemer, gjennom å for eksempel forebygge risikoen for forstoppelse.
Du forebygger forstoppelse ved å bevege deg, drikke mye, spise mye fiber, som for eksempel frukt, grønnsaker og grovt brød. Merk at du bør ha en balanse ettersom for mye fiber også kan gi ubehag.
En del av ubehaget kan unngås ved å ha fokus på bevegelse hvis du har en stillesittende jobb. Ta deg en tur i lunsjen, eller om du kjører budbil eller lastebil, legg inn pauser hvor du går deg en tur. Dette hjelper både på humøret og magen.
Det finnes og reseptfrie produkter på apoteket som kan virke forebyggende, spør gjerne personalet om råd. Du skal ikke måtte gå med irriterende kløe uten å få hjelp!