Det er to typer ørebetennelser som ofte rammer barn – tilbakevendende akutt mellomørebetennelse og væske i øret. Det er vanlig at influensa kan føre til en ørebetennelse ettersom influensa ofte skyldes et virus som gjør slimhinnene overfølsomme. Dette gjør det enklere for bakterier å få tak. På grunn av dette kan barn som er plaget av ørebetennelser, ha stor nytte av en influensavaksine.
Vanlige symptomer ved ørebetennelse
Årsakene til begge typene av ørebetennelse er ganske like, men symptomene er ulike. Derfor må diagnosen stilles av helsepersonell.
- Akutt ørebetennelse – Kommer plutselig, ofte i sammenheng med feber og smerte. Smertene kan være svært sterke og barnet kan ha problemer med å sove. I tillegg kan hørselen påvirkes. Noen ganger går det hull på trommehinnen og puss kan sive ut i øregangen. Dette vil ofte redusere smertene ettersom det minsker trykket mot trommehinnen. Trykket i mellomøret øker når barnet ligger, noe som gjør at smertene er sterkest om natten.
- Væske i mellomøret – Gir en følelse av å ha dotter i ørene og hørselen er påvirket. De fleste har hverken smerter eller feber og hos to av tre barn lekker væsken ut i øregangen i løpet av en måned.
Behandling ved ørebetennelse
Ved akutt ørebetennelse – Har barnet store smerter pleier det å holde med å gi reseptfrie smertestillende tabletter og oppsøke lege neste virkedag. Mange akutte ørebetennelser går over av seg selv. Barn under to år får gjerne antibiotika. Hvis barnet er over to år og har en grei allmenntilstand, avventer man behandling i to til tre dager. Om det ikke blir bedre av seg selv, vil barnet få antibiotika.
Barn som har hatt tre eller flere akutte betennelser i mellomøret i en seksmåneders periode pleier å bli henvist til en øre-, nese-og halsspesialist. Det samme gjelder for barn som har hatt væske i mellomøret i mer enn tre måneder.
Gode råd:
- Nesedråper hjelper mot tett nese
- Hev sengens hodedel, dette minsker hevelser i neser og ører
- Reseptfrie smertestillende mot smerte
- Unngå å få vann i øret hvis det er hull på trommehinnen
Tips for å gi barn antibiotika
Det er viktig at barnet tar hele antibiotikakuren. Avdramatiser situasjonen når barnet skal ta medisinen og bland den gjerne med noe som barnet liker godt, for eksempel iskrem. Det er ikke å anbefale å gi medisinen i tåteflasken fordi medisinen kan påvirke smaken på innholdet. I verste fall kan dette føre til at barnet avviser flasken, selv uten medisinen.
Barn under ett år gis flyende antibiotika mens de ligger på fanget. En doseringssprøyte minimerer risikoen for at medisinen går i luftrøret. Medisinen sprøytes langsomt inn i munnen, med tuppen pekende mot kinnet. Skal medisinen gis med skje bør man prøve å få barnet til å ta hele skjeen i munnen. Dermed kan væsken skli rett ned uten at barnet smaker så mye av den. Hvis barnet kaster opp medisinen, bør du vente litt før du prøver på nytt. Om barnet ditt pleier å spytte ut medisiner, bør du snakke med legen og sikre deg litt ekstra for å kunne erstatte det barnet spytter ut.
Kan ørebetennelse skade hørselen?
Selv om ørebetennelsen gjør svært vondt eller svekker hørselen en kortere eller lengre periode, er det svært uvanlig at hørselen tar skade på sikt.