Unngå magesyke på turen

Unngå magesyke på turen

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

En ferie kan bli helt ødelagt dersom man må tilbringe mesteparten av tiden på hotellrommet. For svært mange kan kun mageproblemer i seg selv ødelegge reisen, med alt fra reisediaré til mer alvorlige magelidelser. Men det finnes enkle måter du kan beskytte deg selv på.

Den vanligste årsaken til feriemage eller reisediaré, er bakterier av ulike typer som spres mellom mennesker. Infisert mat og drikke er de mest vanlige smittekilder for reisediaré. Fremfor alt blir smitten spredd via vann eller mat som ikke er skikkelig tilberedt. Ofte handler det om rå sjømat, rå egg eller grønnsaker som er dårlig vasket eller skylt i urent vann. Dessverre finnes det ingen sikker måte for å unngå smitte. Under et kolerautbrudd på Cuba for ikke lenge siden, ble sykdommen spredd av helt symptomfrie mennesker, som var såkalt "asymptomatiske". I dette tilfellet ble sykdommen spredt til turister som besøkte Cuba, og det førte til at amerikanske myndigheter måtte utstede en advarsel til alle som skulle reise dit.

Klassisk regel angående kosthold

En klassisk spiseregel er: ”Boil it, peel it or leave it” Det vil si; kok det, skrell det eller la det være. Likevel viser studier at de som følger dette rådet med hensyn til mat og vann, ikke har mindre diaré enn de som ikke følger rådet. Rådet er ikke helt lett å følge hvis man for eksempel er med på en alt-inkludert-tur eller ønsker å spise lokal mat. Sunn fornuft er et godt råd, samt kun å spise det som ser, lukter og smaker godt og er rykende varmt. 

Det tar vanligvis mellom et halvt til to døgn fra man blir smittet til man blir syk. Sykdommen går ofte over i løpet av tre til fire dager. Hvis man er på en dyr, etterlengtet ferie i kanskje bare ti dager, kan det fort føles trist å bli sittende på hotellrommet halve ferien.

Slik beskytter du deg på reisen 

Det er mye man kan gjøre for å redusere risikoen for å bli smittet:

 • Vær nøye med hygienen etter toalettbesøk
 • Bruk gjerne håndsprit
 • Unngå rå grønnsaker, iskrem, rå egg og majones 
 • Unngå buffeer der maten står fremme over lang tid
 • Skrell frukt og grønnsaker 
 • Unngå isbiter av springvann 
 • Drikk bare væske fra kanne eller flaske 
 • Ikke drikk vann fra springen 
 • Boil it, peel it or leave it – kok det, skrell det eller la det være

Det er ikke uvanlig med kolera 

En mer alvorlig form for smitte, som ikke er helt uvanlig, er kolera. Kolera finnes i land som Asia og Afrika, og i de senere år også i Sør-Amerika. Forekomsten av kolera er undervurdert, og den milde varianten er noen ganger vanskelig å skille fra andre diarésykdommer. For de som reiser til land som Sør-Øst Asia, India, Brasil eller Mexico, kan det være lurt å beskytte seg ved å følge nevnte mat- og hygieneråd, i tillegg til å vaksinere seg.

Her kommer vi tilbake til kolerautbruddet som ble oppdaget på Cuba. Selv om sykdommen vanligvis smitter via vann og mat, så ble turistene i dette tilfellet smittet av ansatte på en restaurant. Disse personene viste ingen tegn til symptomer. Legen Ola Strömstedt sier i en pressemelding at dette er svært bemerkelsesverdig. Det faktum at det var turister som ble berørt av utbruddet, og ikke underernærte mennesker, gjør at denne saken fortjener oppmerksomhet.

Det finnes en drikkbar vaksine som beskytter mot diaré forårsaket av kolera, og som stimulerer immunsystemet i tarmen. Vaksinen Dukoral beskytter voksne og barn fra to år mot kolera. Dukoral er den eneste godkjente drikkbare vaksine som finnes mot kolera. Grunnvaksinen for voksne er to doser med en til seks ukers mellomrom. Beskyttelsen på 85 prosent oppnår man etter omtrent en uke. For å få kontinuerlig beskyttelse anbefales en ny dose innen to år. Har det gått mer enn to år, så trenger man to nye doser. Dukoral er reseptbelagt og skrives ut på vaksinasjonssentre, klinikker og hos bedriftshelsetjenesten.

En viss beskyttelse mot reisediaré 

Foruten beskyttelse mot kolera, gir Dukoral også gi en viss beskyttelse mot den vanligste bakterien ETEC. Det er den som forårsaker reisediaré. Den beskyttende effekten er kortere enn for kolera (inntil cirka 3 måneder).

I tillegg til at det er kjedelig å sitte på toalettet i løpet av ferien, kan det være ekstra viktig for noen mennesker å vaksineres på grunn av helsemessige årsaker. Diaré og oppkast tærer på kroppen, og man kan miste mye væske. Dette gjelder for eksempel barn og eldre, samt personer med hjerte-og karsykdommer, diabetes, inflammatoriske tarmsykdommer, nyresykdommer og lungesykdommer. De som går på blodfortynnende medikamenter kan få problemer med å kontrollere verdiene sine når de ikke kan spise normalt. De som tar syrehemmende legemidler som Losec, bør vaksineres. Siden den beskyttende mages-yren er borte, kan bakterier og virus lettere komme ned i tarmen. Også de menneskene som har operert bort magesekken (gastric bypass) har heller ikke magesyre som be-skyttelse.

Nyere studier har vist at det er en økt risiko for å få IBS (irritabel tarmsykdom) dersom man får reisediaré. 

Når det gjelder gravide kvinner er man vanligvis forsiktig med å anbefale disse legemidlene. Dette er likevel en gruppe som kan og bør ta Dukoral hvis de reiser til land der det er fare for å få diaré.

Behandling dersom du får diaré 

De fleste tilfeller av diaré går som regel over etter et par-tre dager. I løpet av denne tiden er det viktig å unngå væsketap og uttørking.

 • Drikk rikelig med væske, litt i gangen og ofte, for eksempel kokt vann eller svak te.
 • Dersom diareen fortsetter i mer enn ett døgn, drikk en væskeerstatning som  gjenoppretter sukker/saltbalansen i kroppen.
 • Det finnes reseptbelagte legemidler som reduserer diareen for voksne og barn over 12 år.
 • Rådfør deg med en lege hvis diareen varer i mer enn tre døgn, og du får svært hyppige og vannaktige avføringer, blod i avføringen, kaster opp gjentatte ganger eller høy feber.
 • Så snart man føler seg litt bedre, kan man begynne å spise vanlig mat igjen.