Angi søkeord

Om behandlingen mot pollenallergi ikke hjelper kan du bli nødt til å kontakte lege for videre utredning.

Om behandlingen mot pollenallergi ikke hjelper kan du bli nødt til å kontakte lege for videre utredning.

Tema allergi: Slik takler du årets pollensesong!

For allergikere kan våren være en slitsom tid. Å starte behandlingen tidsnok, søke hjelp ved behov og ha oversikt over pollenprognosene fra dag til dag, gir deg med pollenallergi bedre forutsetninger for å nyte våren. 

Annonse:

Veldig mange nordmenn lider av en form for pollenallergi (eller allergisk rinit). Av disse har flere enn hver fjerde så store problemer at det forringer deres livskvalitet, og påvirker evnen til å arbeide og studere. 

Kunnskap om allergi

Det, som i dagligtale kalles høysnue og ofte betraktes som et banalt tilfelle, innebærer en alvorlig lidelse som leder til sykemeldinger for hundretusener av rammede. Ledende eksperter, innen allergiforskning, undervurderer også systematisk effekter og kostnader av pollenallergi. I mange tilfeller søker de rammede ikke den rette hjelpen. Altfor få søker i dag legehjelp og blir, uten riktig behandling, utsatt for unødvendig lidelse. Det finnes i dag bra behandling selv for tunge tilfeller av pollenallergi. En riktig behandling gjør, at en stor gruppe mennesker, slipper å frykte vår og sommer som en lidelsens lyse årstid. Samtidig kan samfunnet spare mye ved å slippe unødvendige sykemeldinger. 

Kunnskap om pollen og riktig medisinering er avgjørende for hvordan en allergiker klarer seg gjennom sesongen. Den daglige pollenprognosen er ett av de viktigste hjelpemidlene for allergikere. Den publiseres i de fleste aviser og på internett. 

Når du er allergisk frigjør kroppen histamin

Allergi handler om immunforsvaret. Forenklet kan man si, at immunforsvaret blir litt overbeskyttende og begynner å forsvare kroppen også mot sånt som ikke er farlig i det hele tatt, for eksempel pollen eller pelsdyr. Ved kontakt med f.eks. pollen slipper kroppen ut stoffet histamin, noe som gir en allergisk reaksjon. Konsekvensen er at man får symptomer som nyseanfall, samt at øyne og nese renner og klør. 

Man kan kjenne seg trøtt og slapp, men har ikke feber som ved vanlig forkjølelse. I visse tilfeller kan man få problemer med luftveiene, astma. Hvor kraftig den allergiske reaksjonen blir kommer an på hvor mye pollen man utsettes for, og det kan variere fra dag til dag og fra år til år. Forkjølelse, stress eller trøtthet kan også gjøre reaksjonen sterkere. 

Behandling skal påbegynnes i tide. 

Plutselig kommer nyseanfallene og det kiler forferdelig i øynene – ja nettopp, våren er her. Tenk at ett år går så fort. Det er lett å glemme pollensesongen selv om den kommer omtrent til samme tid hvert år. Dersom en starter behandling i god tid er det i det minste større sjanse for at man slipper ubehaget. 

Det finnes både medisiner som forebygger allergier, og som lindrer ubehaget når det er der –alt fra reseptfrie tabletter, nesesprayer og øyendråper til alternative medisiner på resept. Mistenker du at du er allergisk mot pollen, og reseptfrie legemidler ikke hjelper, bør du ta kontakt med din fastlege som kan gjennomføre en allergiutredning. Det gjelder også deg som har kraftige allergiske reaksjoner. De vanligste symptomene ved pollenallergi er snue og irriterte øyne, men har også en generell påvirkning på kroppen som kan gi trøtthet, irritasjon, konsentrasjonsvansker og iblant hodepine. Studier viser at skolebarn presterer dårligere i mai måned dersom de ikke behandles for sine allergiske reaksjoner. 

Allergi eller forkjølelse?

Forkjølelse. Går over i løpet av en uke, tjukkere slim, inkluderer ofte vondt i halsen og øynene klør vanligvis ikke like mye. 

Pollenallergi. Pågår over lengre tid, øynene klør ofte mer, vanligvis ikke vondt i halsen, nesen renner men med tynnere slim. 

Symptomer ved pollenallergi

  • Nesen klør
  • Nyser mye
  • Er snørrete og tett
  • Har røde, kløende og sviende øyne
  • Får hovne øyelokk
  • Kjenner seg trøtt

Man kan også få astma om man har pollenallergi. Da får man ofte vedvarende tørrhoste, vanskeligheter med å puste og pipende lyd i brystet. Problemene forverres ved anstrengelse. 

Forebygg pollenallergi

Tenk forebyggende og unngå å ha vinduene åpne når det er mye pollen i luften, og ikke tørk klesvasken utendørs. Har man tenkt å jogge, eller sykle, på kvelden bør man kanskje avstå hvis det er mye pollen i luften den dagen. Alternativt kan man trene innendørs under den verste pollenperioden. Vask gjerne hendene når du kommer inn så du ikke gnir ekstra pollen i øynene. 

Slutt å røyke – pollenallergi forverres av tobakksrøyk. Skyll gjerne håret på kvelden og ikke kos med kjæledyr som har vært utendørs; alt for å minske allergisymptomene. Er man føre var, når det kommer til å forebygge og behandle, vil våren igjen bli like herlig som den skal være. 

Behandling ved pollenallergi

Det er bra å gå gjennom egnet behandling med sin lege. Er reseptfrie alternativer ikke nok kan man få en resept på effektive antihistaminer, som ikke gjør deg søvnig (ikke-sederende), og som også kan gis til barn fra 1 års alderen. Snakk med legen din om dette. 

Ved mild til moderat pollenallergi anbefales daglige antihistamintabletter. Effekten merkes samme dag, og til forskjell fra tidligere så har den «nye generasjonen» antihistaminer ikke trøtthet som bivirkning. Blir du trøtt av medisinen, snakk med behandlende lege. 

Neste steg i behandlingen samt eventuell vaksinering

Et alternativ/tillegg er forebyggende medisiner (natriumkromoglikat) i form av øyendråper. Full effekt oppnås først etter noen dagers bruk og det er viktig med regelmessig behandling. Neste steg er reseptbelagte nesesprayer med kombinasjonen kortison og antihistamin, som minster inflammasjonen og histaminet i slimhinnene, eller nesespray med bare kortison som bare demper inflammasjonen i slimhinnene. 

Når ingenting hjelper kan allergileger gi en vaksinasjon, mot f.eks. bjørk. Man spruter inn små mengder av stoffet under huden i små doser som økes suksessivt. Dette må gjøres annenhver måned på sykehus over et visst antall år. 80 prosent av tilfellene blir påtagelig forbedret. Ved gresspollenallergi finnes en «vaksinasjonstablett» som tas daglig i tre år. 

Du bør søke legehjelp når:

  • Reseptfrie legemidler ikke hjelper 
  • Små barn har pollenproblemer
  • Hoste ved trening
  • Kun et øye er irritert
  • Problemer bare fra ett nesebor, først og fremst ensidig nesetetthet
  • Allergiproblemer hele året
  • Astmasymptomer som pustebesvær eller hoste
Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: