Kløe er felles for de fleste former for eksem. Eksem kan være til irritasjon og besværlighet for deg som er rammet – men det finnes behandlinger og også forebyggende tiltak du selv kan gjøre. Eksem smitter IKKE.
Ulike typer eksem
Dersom overhuden skades er det en risiko for, at f.eks. smuss og bakterier, når ned til neste hudlag. Der kan det oppstå inflammasjon, noe som ganske enkelt er kroppens eget forsvar mot det som «angriper» huden. Det finnes ulike typer eksem og de vanligste er:
- Atopisk eksem
- Flasseksem (seboreisk eksem)
- Kontakteksem
- Myntformet eksem (nummulær eksem)
- Legg-eksem
Kontakteksem er vanligst hos kvinner, mens atopisk eksem også kalt barneeksem, er omtrent like vanlig hos kvinner og menn. Den vanligste formen for eksem er flasseksem. Symptomene kan skilles fra hverandre selv om mange ligner hverandre.
- Tørr hud
- Rød hud
- Flassete hud
- Kløe
- Små blemmer/nupper på huden som kan sprekke og væske
- Sprekker i huden
- Huden kan bli grovere
- Skrukkete hus
- Sprekker og tykke sårskorper i huden
Har du problemer med eksem og har behandlet dette med reseptfri kortisonkrem eller salve i en uke, uten at det har blitt bedre, skal du kontakte legen. Det gjelder også om det danner seg væskende sår eller du ser tegn på en infeksjon i eksemet. Du bør også ta kontakt med legen dersom du har eksem rundt øynene, eller om eksemet gjelder små barn.
Årsak til eksem
Det er vanlig at små barn får eksem, men vanligvis avtar problemene med alderen. Det er ikke uvanlig at eksem oppstår som følge av at huden er tørr etter overdreven vasking. Eldre mennesker får tørrere hud og har dermed en større risiko for å få eksem. Selv om eksem ikke smitter er risikoen større for at du rammes dersom en nær slektning har, eller har hatt, eksem. Du kan selv påvirke ditt eksemproblem –blant annet kan stress, dårlig søvn, fuktige omgivelser og kloret vann forverre problemene. Å vaske seg for ofte kan også forverre eksemet og på vinteren, når luften er tørrere, er det ikke uvanlig at mange opplever at eksemproblemer oppstår eller forverres.
Undersøkelse og behandling ved eksem
For å få greie på om du har eksem gjennomfører legen iblant flere ulike undersøkelser for å fastsette diagnosen.
For eksempel kan man ta prøver fra et eksem, som har blitt infisert. Ta en liten hudprøve man undersøker i mikroskop eller ta en lapptest. Lapptestens formål er å finne ut om huden reagerer på spesifikke stoffer.
Undersøkelsene kan også innebære en allergiutredning, for å finne ut om det er en allergi som forverrer eller fremkaller eksem. – Særlig hos barn med atopisk eksem kan allergier påvirke eksem.
Målet, med behandlingen av eksem, er at huden skal leges og på den måte få tilbake sitt beskyttende lag. Akkurat som problemene kan variere så varierer også behandlingsmetodene.
Mykgjørende middel smøres på huden for å gjøre den myk. Det skrives enten ut av legen eller kjøpes reseptfritt. Det finnes ulike teknikker for å smøre seg inn, og derfor er det bra om du rådfører deg med legevakten om hvordan du best smører inn huden din.
Kortison anvendes i kombinasjon med behandling for å minske kløe og dempe inflammasjonen. Det finnes bl.a. som krem eller salve, og skal ikke anvendes samtidig som mykgjørende middel uten at man venter noen timer mellom behandlingene. Det er for at den mykgjørende kremen ikke skal miste effekten av kortisonet. Å tenke på: Hvis den reseptfrie kortisonkremen ikke hjelper bør du ta kontakt med legen, slik at du kan prøve mer effektivt reseptbelagt kortison.
Forebygge sopp og behandling med spesielle flass-sjampo, kombinert med kortisonlegemiddel, er vanligste behandling av flasseksem.
Oppmerksomhet rundt hva som fremkaller allergi, spesielt ved kontaktallergi. Vet man at noen stoffer alltid fremkaller eksem så bør man unngå disse. Det kan f.eks. gjelde smykker og ulike kjemiske midler.
Alvorlig eksem behandles ofte på sykehus, ved f.eks. spesielle bad eller lysbehandling.
Slitsom kløe kan minskes med antihistaminer,, mens antibiotika kan være nødvendig dersom eksemet har blitt infisert.
Forebygge eksem
Noen eksem vet man at er direkte knyttet til ulike yrker. Har man et tilbakevendende eksem bør man se over sin hverdag og når problemet oppstår.
Noen tips til deg som vil forebygge eksem:
- Vask deg ikke for ofte med såpe og vann
- Smør deg inn etter at du har vasket deg
- Ikke dusj, eller bad, mer enn annenhver dag
- Anvend mild såpe, og velg produkter som du vet er skånsomme for huden
- Ikke ha det for varmt inne
- Unngå stoffer som kan irritere huden (som parfymerte vaskemidler og skyllemidler, smykker, oppvaskmiddel m.m.)
- Unngå for varme klær (man klør mer ved svette)
- Ikke klø med neglene – gni heller dersom det klør.