Det finnes hjelp å få, ofte reseptfritt på apoteket. Langt de fleste plager kan lindres med behandling du selv klarer hjemme.
Hemorroider
Hemorroider er svært vanlig, og minst halvparten av alle voksne får det på et eller annet tidspunkt i livet. Det viser seg i form av blødninger, smerter og kløe rundt endetarmsåpningen. Hemorroider er en utvidelse av blodkar i eller rundt endetarmsåpningen. Lidelsen er ufarlig og kan ikke utvikle seg til noe alvorlig. Derimot kan hemorroider forårsake ubehag, og derfor er det lurt å behandle lidelsen så du unngår problemer.
I den nederste delen av endetarmen (endetarmsåpningen) er det en rekke små puter som er bygget opp av bindevev og blodkar. Ved hemorroider blir disse analputene forstørret. Hemorroider er vanligst hos …
- eldre
- overvektige
- gravide
- personer som ofte får forstoppelse
Selv om disse er de mest utsatte gruppene, kan alle få hemorroider. Det er ufarlig, men det kan være smertefullt eller klø. En hemorroide kan også sitte inne i endetarmen og kalles da en innvendig hemorroide. Sitter den utenfor endetarmsåpningen, kalles den ekstern.
Vanlige symptomer på hemorroider
Hvis du har hemorroider, vil du normalt kunne gjenkjenne et eller flere av følgende symptomer:
- blødning fra endetarmen, som blant annet ses ved blod på toalettpapiret
- kløe og en sviende smerte rundt endetarmsåpningen
- litt avføring og slim som kan sive ut av endetarmen
- en liten kule utenfor endetarmsåpningen ved en ekstern hemorroide – kulen kan gjøre svært vondt når den er fylt med blod og kanskje er betent
Legen kan avgjøre om du har hemorroider ved å undersøke området rundt endetarmsåpningen. Deretter føler legen med en finger inne i endetarmsåpningen, og man blir som regel bedt om å presse. Slimhinnen i endetarmen og den nederste delen av tykktarmen undersøkes deretter ved hjelp av et rørformet instrument (proktoskop) som føres inn i endetarmsåpningen.
Behandling av hemorroider
Hvis det er konstatert at du har hemorroider, kan du få behandling med medisin. Hvis hemorroidene er små, anbefales det som regel reseptfritt medisin, og du kan få medisin både med og uten kortison. Hvis plagene er mer alvorlige, kan legen også skrive ut medisin på resept.
Kontakt legen hvis du …
- blør mye fra endetarmen, eller hvis du blør for første gang
- har mye smerte, langvarig kløe, eller hvis avføring eller slim siver ut
- får verre symptomer, eller hvis hemorroidene blir større
- selv har behandlet hemorroidene i to–tre uker uten at det har hjulpet
Hvis du har hemorroider, kan det være vanskelig å holde området rundt endetarmsåpningen rent, og det kan klø. Vask med lunkent vann etter toalettbesøk. Tørk forsiktig. Reseptfri medisin for hemorroider kan kjøpes på apoteket. Spør hvis du er usikker – du trenger ikke å gå med ubehandlede plager.
Analkløe
Analkløe er snarere et symptom enn en sykdom. Kløen oppstår når huden rundt endetarmen blir irritert. Huden rundt endetarmen er svært følsom, og det er flere vanlige årsaker til kløe.
Vanlige årsaker til analkløe
- slurv med hygienen
- overdreven vask, særlig med sterk såpe
- eksem
- sopp
- inflammatoriske tarmsykdommer
- kjønnssykdommer
- diabetes
- orm
- analfissur
- Hemorroider
Opplever du problemer med analkløe, må du være forsiktig når du tørker deg etter toalettbesøk. Bruk mykt toalettpapir, og tørk lett. Vask deg etter hvert toalettbesøk, men bruk enten lunkent vann eller svært mild såpe. Det er viktig at det verken er såpe eller vann igjen. Bruk gjerne mer luftig undertøy.
Analfissurer (revner)
Små revner og sår i enden av endetarmen kalles analfissurer.
Vanlige årsaker til analfissurer
- for mye press på grunn av for eksempel forstoppelse
- graviditet
- tungt kroppsarbeid
- stillesittende arbeid
Analfissurer kan gi ubehag i form av svie og smerte. Det kan også være blod i avføringen. Mer alvorlige revner kan gjøre det vanskelig å gå på toalettet siden det kan gjøre virkelig vondt. Derfor er det viktig å behandle for å lindre plagene, i første omgang med reseptfrie salver eller stikkpiller. Det er også viktig å holde området rent og tørt i forbindelse med analfissurer. Hvis symptomene fortsetter selv etter behandling uten resept, bør du kontakte lege for nærmere undersøkelse.
Gode råd
Du kan unngå å bli rammet av endetarmsproblemer ved for eksempel å forebygge risikoen for forstoppelse.
Du kan forebygge forstoppelse ved å mosjonere, drikke mye væske, spise mye fiber, for eksempel frukt, grønnsaker og grovbrød. Men du må være på vakt hvis du føler at magen blir oppblåst – for mye fiber kan også gi ubehag.
Noen av problemene kan unngås hvis du beveger deg litt hvis du har en stillesittende jobb. Gå for eksempel en tur i lunsjpausen – eller hvis du kjører bud- eller lastebil, kan du parkere bilen og gå en liten tur, så du unngår å sitte stille i lengre tid. Det er både oppfriskende og godt for magen!
Det finnes reseptfrie produkter på apoteket som kan hjelpe deg med å slippe problemene hvis du først er rammet, men du kan også selv forebygge for eksempel hemorroider. Spør deg fram. Du trenger ikke å gå med irriterende kløe uten å få hjelp!