Angi søkeord

Livmorhalskreft

Livmorhalskreft

Det oppstår nye tilfeller av livmorhalskreft (cervix cancer) hvert år. Sykdommen kommer hovedsakelig av smitte med humant papilloma virus (HPV). Viruset spres ved seksuell kontakt.

Annonse:

Stadig flere kvinner overlever livmorhalskreft takket være gynekologiske celleprøver. I dag finnes det også forebyggende vaksine mot noen av de vanligste virustypene.

Vanligst hos kvinner over 40

Livmorhalskreft er vanligst hos kvinner i alderen 40-45 og over 70 år. Kvinner under 25 år rammes sjelden. Den vanligste årsaken til at man får livmorhalskreft er ved å bli smittet av et virus ved seksuell kontakt. Viruset, som kalles humant papilloma virus eller HPV, anses å være årsaken til flesteparten av alle tilfeller av livmorhalskreft. Av de som smittes er det bare noen få som utvikler kreft. Dette er fordi kroppens eget immunforsvar bekjemper viruset, slik at infeksjonen går over av seg selv. For endel kvinner kan infeksjonen vedvare, noe som kan gi celleforandringer og føre til kreft. Man vet ikke sikkert hvorfor virusinfeksjonen blir kronisk hos endel kvinner, men røyking kan være en av faktorene.

Det finnes flere varianter av HPV og noen av dem kan forårsake celleforandringer som fører til kreft. HPV 16 og 18 anses å være årsaken til 70 % av alle typer livmorhalskreft, men i dag finnes det en forebyggende vaksine som beskytter mot de to typene.

Livmorhalskreft utvikles ofte langsomt. Det kan ta mellom ti og tjue år før det utvikles kreft. Denne kreftformen oppdages ofte på et tidlig tidspunkt, mens sykdommen enda er begrenset. Takket være periodiske gynekologiske celleprøver, som tilbys kvinner mellom 25 og 69 år, blir de fleste blir helt friske igjen etter behandling.

Symptomer på livmorhalskreft

På et tidlig stadium gir livmorhalskreft få eller ingen symptomer. Ofte merker ikke kvinnen selv noen ting. Celleforandringer kan bare oppdages ved celleprøve. Senere kan man få blødninger og smerte under samleie. Blodig utflod kan også være tegn på livmorhalskreft.

Behandling av livmorhalskreft

Hvilket nivå sykdommen er på, og hvor stor svulsten er, forteller hvordan livmorhalskreft kan behandles. Den vanligste metoden er operasjon eller strålebehandling. Iblant brukes en kombinasjon av begge metodene for å gi best mulig resultat. Noen ganger benyttes også cellegift.

Forebyggende behandling

Man kan delvis beskytte seg mot virusinfeksjonen ved å bruke kondom. 

Vaksinen som er utviklet inngår i barnevaksinasjonsprogrammet og alle 12-årige jenter i Norge blir tilbudt HPV-vaksine. Selv om det er utviklet en vaksine beskytter den ikke mot alle typer HPV. Derfor er det viktig at alle kvinner i alderen 25-69 år tar celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år, for å tidlig kunne oppdage forstadier til livmorhalskreft og dermed starte behandling.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Strupekreft
24 oktober, 2014 Kreft

Strupekreft

Kreft i strupen er et resultat av celleforandringer i s...

Annonse:
Alt om MDS
24 oktober, 2014 Kreft

Alt om MDS

Myelodysplastisk syndrom, MDS, er en sykdom og en grupp...

Annonse:
Annonse: