Hva er årsaken til graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes oppstår som resultat av den ekstra påkjenningen som en graviditet innebærer. Diabetes i familien, hos søsken eller foreldre, øker risikoen for graviditetsdiabetes, men sykdommen behøver ikke bryte ut selv om man er arvelig disponert. Har man hatt graviditetsdiabetes ved tidligere svangerskap, øker også risikoen for å få det igjen. Sykdommen har økt frekvens hos overvektige kvinner, samt kvinner som har født barn på over 4,5 kg.
Ved graviditet svekkes kroppens følsomhet for hormonet insulin. Kroppen kompenserer for dette ved å øke produksjonen av insulin. Klarer ikke kroppen å produsere den nødvendige mengden insulin, vil blodsukkeret stige og det utvikles graviditetsdiabetes. Behandling er nødvendig for at fosteret ikke skal ta skade. Etter fødselen faller behovet for insulin tilbake til normalverdien og diabetesen forsvinner i nesten alle tilfeller.
Vanlige symptomer ved graviditetsdiabetes
Ofte merker man ikke at man har graviditetsdiabetes. Symptomene er derimot de samme som ved andre former for diabetes. Man føler seg ofte trett, er tørst oftere enn vanlig og går hyppigere på do for å tisse.
Diagnostisering av graviditetsdiabetes
Blodprøver, som måler blodsukkerverdien, utføres rutinemessig på alle gravide kvinner ved graviditetskontroll. Dette innebærer at alle tilfeller oppdages og blir behandlet individuelt.
Behandling av graviditetsdiabetes
Graviditetsdiabetes behandles i forhold til pasientens blodsukkerverdi. I de fleste tilfeller holder det å endre sitt kosthold ved å spise mat med mindre sukker og fett. I tillegg bør man mosjonere mer. Det å røre på seg, og holde kontroll på vekten, er den beste måten å redusere risikoen for diabetes.
I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å behandle med insulin, i form av injeksjoner som pasienten setter selv. Den vanligste behandlingsformen er hurtigvirkende insulin til hvert måltid samt et langtidsvirkende insulin for natten.
Gode råd
Skulle man utvikle graviditetsdiabetes, er risikoen stor for å utvikle type 2 diabetes senere i livet. Innføring av et sunt, tilrettelagt kosthold og regelmessig mosjon er det beste man kan gjøre for å forebygge type 2 diabetes. Vektøkning bør unngås. Fastlegen vil lett kunne beregne den anbefalte vekten for pasienten.
Har man hatt graviditetsdiabetes, bør man kontrollere sin blodsukkerverdi noen måneder etter fødselen. Deretter bør man kontrollere blodsukkerverdien en gang i året.