Mange gravide kvinner benytter seg av ultralydundersøkelse i løpet av svangerskapet. Undersøkelsen tar cirka 15-25 minutter.
Hvorfor bruker man ultralydundersøkelse i graviditeten?
- Beregne dato for fødsel (termin)
- Oppdage alvorlige misdannelser hos fosteret – for eksempel ryggmargsbrokk
- Kontrollere at barnet vokser som det skal og se hvordan det ligger
- Konstatere svangerskap med flerlinger
- Se morkakens plassering
- Barnets kjønn kan også fastsettes
Hva kan man se ved en ultralydundersøkelse?
- Ved en ultralydundersøkelse måles fosterets anatomi og utvikling for å se at alt står bra til med barnet, og for å kunne regne ut termindato.
- Ved hjelp av ultralydundersøkelse kan man fremfor alt oppdage alvorlige misdannelser hos fosteret. Enkelte misdannelser kan oppdages tidlig i graviditeten, andre senere eller til og med bare etter at barnet er født.
- Ved hjelp av ultralydundersøkelse kan legen finne ut om det foreligger risiko for at barnet har et kromosomavvik.
Slik gjøres det!
- I 1. trimester (de første 12 ukene) utføres ultralydundersøkelsen ved å bruke et lydhode som settes i skjeden, såkalt transvaginal undersøkelse. Et lydhode på størrelse med en tannbørste føres inn i skjeden. Selv foster som bare er millimeter store kan ses på skjermen.
- Etter 1. trimester utføres ultralydundersøkelsen på utsiden av magen (transabdominal undersøkelse). Den gravide kvinnen ligger på ryggen og med ultralydgelé føres scaneren over magen for å finne fosteret og morkaken. Lydbølger som sender ekko tilbake gjør at kvinnen kan følge med på undersøkelsen på en skjerm.
Risiko ved ultralydundersøkelse ved graviditet
Det finnes i dag ingen vitenskapelige bevis for at rutinemessige ultralydundersøkelser medfører risiko hverken for mor eller barn.