Migrene er mer vanlig blant kvinner enn menn. Men også barn kan bli rammet. Det finnes effektive legemidler som demper hodeverken ved migrene.
Hvordan oppstår migrene
Nesten hver femte kvinne og tiende mann har migrene. Det er vanlig for alle aldersgrupper, men det første anfallet kommer sjelden etter 50 års alderen. Et migreneanfall kan utløses av flere grunner. Stress, mangel på søvn og hormonforandringer hos kvinner under menstruasjonen er blant de mest kjente. Det er også vanlig at visse typer mat som sjokolade, sitrusfrukter, rødvin og sterke oster kan fremkalle anfall. Det samme gjelder sterkt sollys, høye lyder og sterk parfyme.
Vi vet ennå ikke hva som forårsaker migrene, men vi vet at visse blodkar i hjernen trekker seg sammen for så å utvide seg igjen under et anfall. Hodeverken opptrer når blodkarene utvides.
Vanlige symptomer ved migrene
Du opplever en intens, sprengende verk ved det ene øyet eller på siden av hodet. Smerten forverres når du beveger på hodet.
- Du blir overfølsom for lukt, lys og lyd
- Du blir dårlig og kaster opp
Det finnes to typer migrene, med eller uten aura. Migrene med aura – ble tidligere beskrevet som klassisk migrene og innledes med en viss form for forutanelse. Det vanligste er synsfenomener; uklare, rullende synsinntrykk, lysfenomener, sikksakkmønster i deler av synsfeltet, dobbeltsyn med mer. Også andre fenomener kan forekomme; at du blir nummen i den ene halvdelen av ansiktet eller i halve tungen. Auraen slipper ofte innen 10 til 30 minutter og følges deretter av selve migrenen.
Migrene uten aura – ble tidligere kalt vanlig migrene. I dette tilfellet kommer hodepinen direkte. Du kan iblant kjenne på deg at et anfall er på vei gjennom å bli uvanlig irritabel, trøtt eller overaktiv.
Diagnose ved migrene
For at en lege skal kunne stille diagnose for migrene kreves at
- du opplever gjentatte anfall med hodepine som varer mellom 4 og 72 timer
- hodepinen har minst to av følgende egenskaper: den er ensidig, pulserer, er fra middels til sterk og forverres av vanlige aktiviteter
- du rammes av minst ett av disse symptomene: Kvalme, oppkast, overfølsomhet for lyd eller lys.
Behandling av migrene
Når du har migrene, er det viktig å ta medisin så snart som mulig slik at du får optimal og hurtig effekt. Medisinene kan ofte lindre anfallet dersom du tar dem tidlig.
- Vanligvis begynner du med selvbehandling med vanlige reseptfrie, smertestillende tabletter. Disse vil kunne lindre smertene.
- Har du sterk migrene, kan det være behov for reseptbelagte medisiner. I blant er det lurt å prøve ulike typer før du finner noen som fungerer.
- Det er bra med legemidler som gir rask effekt. De finnes som tabletter som smelter i munnen, som nesespray og injeksjoner
- Får du migrene flere ganger i måneden, kan det være behov for forebyggende medisiner. Medisinene må tas hver dag, også når du ikke har hodeverk.
Kontakt Legevakten
- Når du får plutselig og sterk hodeverk
- Når du har hodepine, blir dårlig og må kaste opp
- Når du har hodeverk, får dobbeltsyn og slørete syn
Gode råd ved migrene
Plagene reduseres lettere dersom du lever et regelmessig liv, spiser og sover godt og mosjonerer jevnlig. Forsøk å unngå stress, og unngå mat og drikke som utløser anfall. Avslapningsøvelser og akupunktur kan også hjelpe.
Når du får et migreneanfall, hjelper det å legge seg og hvile på et mørkt og rolig sted. Om du sovner, går anfallet ofte raskere over. Iblant hjelper det å legge et kaldt håndkle over tinningene.