Psykiske faktorer anses å provosere frem hudsykdommen og noen medisiner kan gi utslett som helt eller delvis ligner lichen ruber. Sykdommen kan oppstå hos voksne i alle aldre, men er vanligst hos personer mellom 30 og 60 år.
Klinisk bilde
Utslettet utvikles vanligvis i løpet av én eller flere uker og finnes vanligvis ved håndledd, ankelledd og ankler, men kan også være spredd over hele kroppen. De begynner som små, blårøde og forhøyede knotter som så flyter sammen til større utslett. De større utslettene kan innimellom, spesielt på anklene, bli svært tykke og skjellete. Utslettene kan også sette seg på rad i en hudfold. Kløen er ofte svært plagsom. Når utslettet gror, etterlater de en brunfarge som kan blir sittende i flere måneder, men som etter hvert blekner.
Man ser ofte også hvitaktige striper eller punktformede forandringer i slimhinnene, slik som trøske. Dette er mest fremtredende i munnhulen, men kan også forekomme på tungen, lepper eller slimhinnene i underlivet. Slimhinneforandringene kan gi sårdannelser.
Sykdomsforløp
De fleste opplever at sykdommen går over uten behandling i løpet av ett til to år, men den kan også vare lengre. Spesielt kan utslettene på anklene være vanskelige og langvarige, i likhet med forandringene i slimhinnene.
Tilbakefall er ikke uvanlig.
Medisiner som kan gi lichenlignende utslett
En rekke medisiner kan gi utslett som er mer eller mindre umulig å skille fra ekte lichen ruber.
Eksempler på dette er noen, men ikke alle, anti-inflammatoriske medikamenter, blodtrykksmedisiner, væskedrivende tabletter, epilepsi medisiner, sukkersyke, beroligende midler og antibiotika. Man bør huske at mange av disse medisinene er svært vanlige og gis til pasienter uten problemer med bivirkninger. Lichenlignende utslett er som regel en svært uvanlig bivirkning ved de nevnte medikamentene.
Behandling
Angående livsstilen er det anbefalt å forsøke å unngå stress, overdreven bruk av sterkt krydder, kraftig varme og sterk sol, faktorer som gjerne øker hudens sårbarhet. Kløen kan gå inn i en ond sirkel som hindrer at det får gro og gir i stedet nye utslett. Iblant kreves det en behandling med kløestillende tabletter i tillegg til behandlingen beskrevet under.
Mer akutt utbredte og plagsomt kløende utslag kan måtte behandles med kortisonsprøyter eller kortisontabletter i noen uker for å få kontroll over de mer hissige hudforandringene. Videre gis det behandling med sterk til mellomsterk kortisonkrem, ofte over 6-8 uker, noen ganger enda lenger. Det er viktig å ikke avbryte denne behandlingen plutselig eller for tidlig. Behandlingen skal trappes ned sakte ved å gradvis øke intervallene mellom hver applikasjon i henhold til resepten. En slik etterbehandling gir en betydelig mindre risiko for tilbakefall. Spesielt lichenforandringer på beina har en tendens til å ofte komme tilbake. Slimhinneforandringer krever ofte en spesiell behandling. I særlig vanskelige tilfeller finnes det også andre behandlinger som kan brukes.