Forskjellen mellom en hammertå og en klotå, er egentlig hvilket ledd som er bøyd. Ved hammertå bøyes leddet mellom første og andre tåbein. Ved klotå bøyes leddet mellom andre og tredje tåbein. Hammertå forårsakes som regel av trange sko og det er oftest tåen til høyre for stortåen som rammes. Hammertå er relativt lett å kjenne igjen. En eller flere tær er bøyde og området gjør vondt. Det kan også dannes et område med hard hud, som føles ømt eller sårt. Bøyningen kan være så stor at det er vanskelig å finne sko som passer.
Hvorfor oppstår hammertå?
Hammertå oppstår som regel på grunn av for trange sko og kvinner rammes oftere enn menn. Andre årsaker til hammertå kan være at en tå er lengre enn de andre, eller at forfotsvevet er lengre enn det skal være. Sykdommer som revmatisme eller hallux valgus (skjev stortå) kan også øke risikoen for å få hammertå.
Diagnose og behandling av hammertå
Ved mindre problemer kan det være nok å benytte innlegg i skoene, samt å sørge for at skoene ikke klemmer rundt tærne. For å lindre symptomene anbefales et mykgjørende fotbad. Deretter kan en forsiktig file ned den harde huden med en fotfil og smøre på en god salve. Hos fotterapeut kan en også få en pelott. Det er en slags gummipute som legges i skoen, og høyner fothvelvet slik at tærne har det bedre.
Det er viktig å benytte sko som er brede foran, slik at tærne har god plass. Skoene må derimot ikke være for store, slik at foten glir i skoen når man går. Fotgymnastikk og tøyeøvelser kan også minske ubehaget.
I tilfeller hvor det er vanskelig å finne sko som passer, eller dersom man opplever å få sår på tærne, kan en operasjon være aktuelt.
Operasjon av hammertå
Operasjonen går ut på at legen fjerner en del av tåens midtbein. Tåen blir dermed noe kortere, men rettere, enn tidligere. Alternativt kan man foreta en såkalt ståloperasjon av leddene. Operasjonen utføres med lokalbedøvelse og etterpå kan en som regel reise rett hjem. I enkelte tilfeller kan tåen eller tærne bli hovne og smertefulle etter operasjonen, men en får smertestillende legemidler for dette. I de påfølgende dagene er det anbefalt at man hviler så mye som mulig med hevet fot. Stingene og forbindingen fjernes på sykehus etter cirka 2 uker. Som ved alle operasjoner kan såret bli infisert, selv om det er uvanlig. Ved mistanke om infeksjon, må sykehuset kontaktes.