Den harde avføringen fører til kraftige sammentrekninger i tykktarmen, og da dannes det gjerne ”høytrykksoner” i tarmen. Slimhinnen presses ut og betennelse i divertiklene kan oppstå.
Hvorfor oppstår betennelse i divertiklene?
Divertikler kan oppstå dersom man har et fiberfattig kosthold og dette resulterer i hard avføring, samt oppsvulmet tarmslimhinne. Tarmslimhinnen sitter vanligvis i nedre del av tykktarmen. Mest normalt er det at divertiklene ikke gir fører til plager, men skulle det derimot oppstå betennelse, resulterer dette ofte i mageproblemer. Når avføring setter seg fast i divertiklene, kan dette resultere i betennelse. Når de svulmer opp kan tarmveggen skades og bakterier fra tarmen ledes til magen. Ofte går denne lidelsen over av seg selv, men andre ganger kreves behandling med antibiotika.
Divertiklene blir oftest lokalisert i den nederste delen av grovtarmen. Når det fester seg avføring her, kan dette også lede til betennelse. Når dette skjer oppstår akutte symptomer som for eksempel kontinuerlig smerte i nederste del av magen. Man kan også oppleve forstoppelse.
Diagnose og behandling
Dersom man mistenker at man har betente divertikler, bør man kontakte lege for undersøkelse av buken. Legen vil også ta blodprøver for å sjekke om betennelsesnivået har steget ytterligere. Det kan også foretas tomografi (røntgen) hvor pasienten blir avbildet i tre dimensjoner. Deretter bestemmes det om pasienten skal ha behandling eller ikke. Behandlingen er en såkalt tarmhvile, noe som innebærer at man kun skal spise flytende føde i et par dager. Dersom betennelsen er alvorligere, kan sykehusopphold være nødvendig. Her får man drypp og antibiotika. Ved svært alvorlige tilfeller kan det også oppstå et hull i grovtarmen. Dette kan føre til et alvorlig sykdomsforløp med bukhinnebetennelse. Da kreves akutt operasjon hvor den syke delen av tarmen fjernes, samt at en stomi settes på. Stomi innebærer at man åpner magen for å tømme kroppen for avfall. Som oftest fjernes stomien etter cirka 6-12 måneder.
Symptomer på betennelse i divertiklene
Symptomer på denne tilstanden kan være smerter i nedre del av magen, som oftest på venstre side. Man kan også få feber og kvalme. Andre tegn kan være at avføringen er hardere eller løsere enn normalt og at magen kjennes oppblåst. Skulle betennelsen sitte nede i urinblæren, kan symptomene også være at man tisser mer enn normalt. Forebyggelse av betennelsen vil først og fremst innebære forebyggelse av forstoppelse. Det gjør man ved hjelp av fiberrik og regelmessig kost som inneholder probiotika (naturlige bakterier ment for å styrke immunforsvaret).
Dersom man mistenker at man har betente divertikler kan man alltid kontakte lege med spørsmålene sine.