Angi søkeord

Magesmerter kan komme av en rekke ulike årsaker, men dersom man opplever kraftig eller vedvarende magesmerte bør man oppsøke lege.

Magesmerter kan komme av en rekke ulike årsaker, men dersom man opplever kraftig eller vedvarende magesmerte bør man oppsøke lege.

Magesmerte

Magesmerte kan komme av en rekke ulike problemer og sykdommer. Hvor smerten sitter, hvor lenge den pågår og hvor plutselig den kommer er noen av de faktorene som kan hjelpe til med å diagnostisere problemet. I og med at så mange av organene sitter i magen, skal magesmerter alltid tas på alvor og undersøkes for eventuell behandling.

Annonse:

Det er ikke alltid årsaken til magesmerte kan utredes og ofte kan smertene komme av flere ulike plager. Dersom man plutselig får veldig vondt i magen, kan det blant annet bety at man lider av gallestensanfall, magesyke, blindtarmsbetennelse eller annet. Dersom smertene ikke gir seg, kan det komme av forstoppelse, stress eller medisiner. 

Når det gjelder magesmerte, skal man forsøke å finne ut av hva slags smerte det er snakk om og hvor den sitter. Det er viktig å forstå sin egen kropp og livsstil, da det kan bidra til at man finner ut av grunnen til disse plagene. Dersom man kan fastslå at smerten kommer av forstoppelse eller stress, er dette enkelt å løse ved at man endrer kosthold og unngår stressende situasjoner, samt kun benytter seg av reseptfrie legemidler.  

Når skal man søke hjelp for magesmerter?

De fleste former for magesmerte forsvinner av seg selv etter en viss tid, eller ved lettere behandling, som nevnt ovenfor. Sliter man med plutselige smerter som ikke gir seg, som forverres, fører til vektnedgang eller minsker appetitten, bør man søke legehjelp. Videre skal man henvende seg til lege dersom man kaster opp, og spesielt hvis man kaster opp blod, oppkastet ser ut som kaffegrugg eller om avføringen er sort. Generelt sett bør man kontakte lege for råd og veiledning til hvordan man bør gå videre. 

Hvilke tilstander omfatter magesmerte – og hvor alvorlig kan dette egentlig være?

Magen omfatter flere ulike deler av kroppen: magesekken, urinblæren, prostataen hos menn og eggstokkene og livmoren hos kvinner, samt mage- og tarmkanalen. 

Nedenfor finner du en rekke tilstander, deres respektive symptomer, samt anbefalt behandling:

  • Gallesten: Sterk smerte forekommer under høyre ribbebein. Den kommer og går. Kvalme og oppkast kan også forekomme. Som behandling kan det i blant være anbefalt å fjerne gallestenen eller man kan få medisiner som demper betennelsen. 
  • IBS: Følsom mage. Symptomene inkluderer oppblåst mage, kvalme, gass, forstoppelse og diaré. Ved disse symptomene skal man oppsøke lege for å fastslå diagnosen samt utelukke andre sykdommer. Det finnes ingen behandling for IBS – men man bør få kontroll på kosthold og livsstil. 
  • Forstoppelse: Forstoppelse vil føre til magesmerter i en lengre periode. Endring av kosthold, samt regelmessige måltider, trening og toalettbesøk kan forhindre forstoppelse. Dersom man er plaget med dette kan man anvende lakserende midler. 
  • Stress: Stress kan også føre til magesmerter. Vær obs på andre symptomer som spenninger i nakke og rykk, dårlig søvn og ustabilt humør. Behandlingen går ut på at man eliminerer det som forårsaker stresset i hverdagen. 

Det finnes selvfølgelig mange andre tilstander eller sykdommer som fører til magesmerter. For eksempel Krohns sykdom, magekatarr, magesår, ulcerøs kolitt, tykktarmskreft, tynntarmskreft, matallergi, menstruasjonssmerter, tarmslyng, graviditet, spontanabort, brokk og betennelse i bukspyttkjertelen. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: