Dersom noen i slekten har Ménières sykdom, løper man større risiko for å få den selv. Tretthet, stress og mangel på søvn kan føre til at sykdommen bryter lettere ut. Symptomene kan avhjelpes gjennom en kontrollert livsstil.
Hvorfor får man Ménières sykdom?
Sykdommen antas å komme av at man har for høyt væsketrykk i det indre øret. Dette resulterer i en slags hevelse. Det kan være at produksjonen av lymfevæsken i det indre øret er for høy, eller at det indre ørets evne til å drenere væsken er nedsatt. Labyrinten og balanseorganet deler det samme væskesystemet. Derfor kan feil trykk påvirke begge organene samtidig og forårsake svimmelhet og hørselsproblemer. Ménières sykdom er arvelig og kan også ha psykosomatiske årsaker. Det betyr at den kan utløses i perioder med uro og stress. Følelsesmessig stress antas å være en ekstra sterk utløser.
Symptomer
Ménières sykdom viser seg i form av anfall som varer fra 20 minutter til 4-5 timer. Et typisk anfall kan begynne med en følelse av trykk eller nedsettelse av hørselen i øret som er rammet. Samtidig opplever man en susende lyd i øret, en tinnitus. Deretter blir man kraftig ør, og mange opplever at alt snurrer. Svimmelheten kan forårsake sterkt ubehag, oppkast, problemer med å fokusere og gå rett. Når anfallet er over, reduseres eller forsvinner symptomene helt. Noen personer opplever mildere anfall der det eneste som kjennes er en følelse av en propp i øret som er rammet, med korte øyeblikk der man har vanskelig for å fokusere og føler seg ustødig.
Diagnose
Det kan være vanskelig å diagnostisere sykdommen i og med at mange andre sykdommer har lignende symptomer. En vurdering foretas på bakgrunn av pasientens sykehistorie. Deretter gjøres en generell helseundersøkelse i tillegg til å teste hørsel og balanse. Det hender også at legen velger å foreta tester for å utelukke andre sykdommer med lignende symptomer.
Behandling
Det finnes ikke noe botemiddel mot Ménières sykdom. I stedet fokuserer man på å lindre virkningene sykdommen har for pasienten i hverdagen. En lege kan opplyse om sykdommen og gi råd og tips om hva man bør gjøre for å tilpasse seg. Man kan for eksempel forsøke å motvirke stress, både privat og i arbeidslivet, for å unngå anfall. Det kan også være bra å være fysisk aktiv og gå ned på saltmengden i maten. Om ingenting annet fungerer, kan det indre øret opereres, men heller ikke dette er en garanti for at problemene blir borte. For dem som har Ménières sykdom, er plagene ofte livslange, men dersom man tilpasser livsstilen, går det an å leve relativt ubesværet av sykdommen.
Annet
Leger tror at det forhøyde væsketrykket sliter så mye på de ømfintlige hørselscellene at man får permanent nedsettelse av hørselen på det øret som er rammet. Det finnes mange bra behandlinger mot øresus (tinnitus), men foreløpig finnes ingen medisiner som bremser slitasjen på hørselsevnen.