Barn som utelukkende gis morsmelk, får svært sjelden forstoppelse. Barn som i stedet gis morsmelkerstatning, kan få forstoppelse. Forstoppelse hos barn forekommer likevel vanligvis i forbindelse med introduksjon av nye matvarer og rutiner. I overgangen mellom morsmelk og fast føde, kan forstoppelse oppstå. Denne typen forstoppelse går vanligvis over av seg selv når barnet venner seg til den nye maten. Hos enkelte kan det derimot ta opp til et år før forstoppelsen gir seg. Forstoppelse er vanligere hos gutter enn hos jenter opp til pubertetsalder. Etter puberteten er forstoppelse vanligst blant jenter og kvinner.
Symptomer på forstoppelse hos barn
Ved forstoppelse er det svært smertefullt å tømme tarmen, da avføringen er hard og treg. Vanligvis greier ikke barnet å tømme tarmen helt ved toalettbesøk, noe som gjør at ubehaget fortsetter også etter toalettbesøket. Barn som er rammet, opplever sterke magesmerter, har nedsatt allmenntilstand og kan brekke seg. I enkelte tilfeller får barnet små sprekker ved endetarmsåpningen (hemoroider), som gjør vondt og kan blø. Dårlig matlyst og hard mage, er også tegn på at barnet kan ha forstoppelse.
Hva forårsaker forstoppelse hos barn?
Hos spedbarn er forstoppelse vanligst blant dem som inntar morsmelkerstatning. Det er svært sjelden at et barn som utelukkende ernæres med brystmelk får forstoppelse.
Hovedårsaken til forstoppelse blant barn, er endringer i matvaner og rutiner. For eksempel i en overgangsfase der barnet går fra brystmelk til annen mat, eller at barnet slutter med bleie og begynner med pottetrening. En annen vanlig årsak til forstoppelse, er at barnet ikke får i seg nok væske. Et barn som spiser mye fiber, har også behov for mye væske for å ikke bli dehydrert eller få forstoppelse.
Fra 2 års alderen kan også en årsak til forstoppelse være at barnet holder inne avføringen av refleks. Barn i denne alderen begynner å bli reserverte, og vil helst tømme tarmen i et trygt og velkjent miljø. Barn som for eksempel begynner i barnehage, eller bytter miljø, kan dermed få forstoppelse fordi de holder inne avføringen til de er hjemme i et miljø hvor de føler seg trygge. Barn som er i for lite aktivitet, eller føler stress og uro, kan også få forstoppelse
Behandling av forstoppelse hos barn
Hos de fleste barn går forstoppelsen over av seg selv, i takt med at barnet venner seg til den nye situasjonen eller rutinen. Dersom forstoppelsen vedvarer og ikke forbedres med tiden, kan medisinering være aktuelt.
Hos spedbarn anbefales massasje av magen. Ved bruk av morsmelkerstatning kan en også forsøke å bytte til et annet merke. Dersom barnet er 6 måneder eller eldre, kan man forsøke å gi barnet svisker, pærepuré eller annen mat med en lett lakserende effekt.