Mygg- eller vepsestikk – Enkelte personer får sterkere reaksjoner enn andre på insektsstikk. Dette kommer blant annet av at du kan være allergisk (som oftest mot bi- og vepsestikk). Det er vanlig og bli stukket/bitt av mygg, veps, bier og maur.
Behandling
Unngå å klø! Dette er et godt, gammelt råd, og det er riktig. Klør du på stikket/bittet, kan du rive opp huden og forårsake infeksjoner. Spesielt barn har vanskeligheter med å la være å klø, men det fins hjelpemidler.
På apoteket finner du produkter som lindrer den verste kløen, på denne måten kan du unngå ytterligere infeksjoner. En bedøvende salve lindrer kløen og ubehaget, slik at stikket/bittet kan leges av seg selv.
Når det klør og blir rødt
Plager som kan oppstå når du har blitt bitt/stukket av insekter, er at huden blir rød rundt bittet/stikket, og at det klør. Det kan også oppstå hevelser, men plagene forsvinner som regel etter et par dager. Det er viktig at du er oppmerksom på hvor lenge plagene varer. Hvis de tiltar i stedet for å avta, bør du kontakte lege. Insektbitt/stikk, er en form for infeksjon.
Vanlige tegn på insektbitt/stikk
- Rød hud
- Hevelse
- Kløe
- Smerte
Det er viktig å ta utgangspunkt i din allmenntilstand. Merker du symptomer som pustevansker, kvalme og hodepine, eller du bare føler deg dårligere, skal du oppsøke legevakt.
Vet du at du er allergisk mot insektbitt/stikk, er det lurt å snakke med legen i forebyggende henseende. Du trenger tips om hvordan du kan beskytte deg og forebygge en allergisk reaksjon.
Farlige situasjoner
Selv om insektbitt/stikk generelt sett ikke er farlig, fins det enkelte faktorer som kan føre til alvorlige situasjoner. Allergi kan forverre plagene og i blant være meget farlig. Det samme gjelder hvis du blitt bitt/stukket på et følsomt sted.
Følsomme steder på kroppen (ved insektbitt/stikk)
- Tunge
- Svelg
- Munnhule
En såkalt anafylaktisk (allergisk) reaksjon, må behandles umiddelbart. Dette gjelder også hvis du, eller den som har blitt bitt/stukket, får en hurtig forverret allmenntilstand (uten at allergi er kjent). I slike tilfeller bør man raskt oppsøke legevakt, årsaken til plagene skyldes ikke alltid et insekt.
Kontakt legevakt/ambulanse hvis du…
…har fått vepse- eller bistikk i munnen
…har fått feber etter et stikk/bitt
…har hudutslett, eller hevelser, på andre steder enn der hvor du ble bitt/stukket
…føler deg kvalm, sløv eller har pustevansker (etter vepse- eller bistikk)
…tidligere har reagert på insektbitt/stikk
…hvis barn under 3 år, eller eldre mennesker, rammes av mer enn ett stikk (av bie, veps eller brems)
Forebygging av insektbitt/stikk
Det er ikke alltid lett å forebygge insektbitt/stikk, men man kan ta sine forhåndsregler.
Du kan for eksempel være forsiktig i nærheten av bi- eller vepsebol. Selv er du kanskje ikke allergisk, men andre i din nærhet kan være det. Husk å undersøke glass og tallerkener når du serverer utendørs. Insekter tiltrekkes av søt mat og drikke. I slike tilfeller kan bittet/stikket komme i munnen, noe som er farligere enn på andre deler av kroppen.
Kle deg etter forholdene hvis du er allergisk, reagerer ekstra sterkt eller oppholder deg i et område med stor tetthet av insekter. Langermede trøyer og langbukser er lurt. Bruk også myggnetting i vinduer og dører, samt insektmiddel og andre produkter som holder smådyr på avstand.
Enkle tips for en mer behagelig tilværelse
Varme sommerdager er til for å nytes. Kløende og plagsomme bitt og stikk påvirker humøret, men de kan forebygges og behandles effektivt.
Den vanligste «behandlingsformen» er å klø på bittet/stikket, men dette kan føre til ytterligere infeksjoner. En bedøvende salve kan lindre kløen, slik at vi ikke gjør vondt verre.
Husk at andre land har andre insekttyper, som kan være aktive på andre årstider. Reiser du til varmere strøk, bør du være oppmerksom hvis du opplever en ukjent reaksjon ved et bitt/stikk. Ta med produkter som hjelper ved insektbitt/stikk, da er du forberedt.