Kløende øreganger med etterfølgende smerter er en plage for mange mennesker, ikke minst for svømmere og dykkere. Derfor betegnes det også som «svømmeører», men det medisinske navnet er ekstern otitt. Det er en betennelse i de ytre øregangene og forekommer både hos barn og voksne, gjerne i badesesongen.
Surt miljø i øret
Årsaken til betennelsen er vann og fukt som forstyrrer ørets naturlige sure miljø, og dets produksjon av beskyttende ørevoks. Dette gir gode vekstbetingelser for bakterier og sopp. Selv overdreven dusjing med såpe og sjampo, eksem og det å klø/pirke seg i øret kan forårsake betennelsen i øregangen.
Smerte i øret kan være eneste symptom, men man kan også få kløe, irritasjon, hevelse og nedsatt hørsel. Det gjør vondt når man trykker på brusktappen (tragus) utenfor øregangen. Iblant kan det også komme væske fra øret. Hvis man har smerte og ømhet i, og rundt øret, skal man kontakte lege.
Rengjørende behandling med sug og skylling av øret
Ved behandling av ekstern otitt rensker legen øret ved hjelp av utsuging eller skylling. Pasienten får også ordre om å ikke pille seg i øret. Det anbefales bomullsdotter i ørene ved dusjing i minst to måneder. Øret bør ikke være tilstoppet, derfor anbefales bruk av f. eks. høreapparat så lite som mulig.
Man kan også få kortisondråper med antibiotika. Dette gis vanligvis ikke forebyggende. Forebyggende kan man anbefale Otinova, som er enkel å bruke med sin doserende sprayfunksjon. Den tørker ut og minsker hevelsen i øregangen, samt at det virker bakteriedrepende lokalt. Alternativ til antibiotika kan dette brukes ved perioder av frekvent kontakt med vann og/eller fuktig miljø, både som forebygging eller som behandling, hvis man allerede har fått plager.
Forebyggende og lindrende tips og råd ved begynnende ørebetennelse
- Unngå å pirke deg i øret
- Unngå vann i øret
- Unngå såpe og sjampo i øret
- Bruk ørepropper ved behov (i første omgang uten antibiotika)
- Har du smerter og ømhet i og rundt øret skal lege kontaktes