Endometriose er når livmorslimhinnen (endometriet) vokser utenfor livmoren. Små partikler av kvinnens livmor havner på feil sted og begynner å vokse. Vanligvis fester de seg til bukveggen, eggstokkene, urinblæren eller tarmen.
Det at slimhinnen begynner å vokse utenfor livmoren, skjer på grunn av at kvinnens menstruasjonsblod blør ut i bukhulen gjennom egglederne. Det som i stedet er normalt, er at dette skjer gjennom livmorhalsen og ut til vagina. Små fragmenter av livmorslimhinnen følger med blodet, og kan feste seg til bukvegg eller eggstokker for så å vokse til. Jo rikeligere menstruasjon, jo større er risikoen for endometriose.
Endometriose oppstår på ulikt vis, og symptomene kan variere. Noen kvinner kan være helt uten symptomer, men de fleste har problemer med smerter i forbindelse med menstruasjonssyklusen. I begynnelsen har man vanligvis plager i forbindelse med menstruasjonen, og deretter selv ved eggløsning. Mange kvinner opplever også smerter under samleie, dype magesmerter og noen ganger smerter fra endetarmen. Dersom problemer pågår i lang tid, kan smertene av og til bli kroniske.
Å ha så vondt at man tvinges til å bli hjemme fra jobb, er ikke en normal menstruasjonssmerte. Når dagliglivet og livskvaliteten påvirkes er det viktig å søke hjelp, slik at man får riktig diagnose og riktig behandling.
Viktig med riktig diagnose
I gjennomsnitt tar det cirka 8 år fra det tidspunktet man begynner med å utrede sine plager til riktig diagnose blir stilt. Mange blir fortalt at smertene de har skyldes urinveisinfeksjon eller IBS (irritabel tarm). Kvinnene føler at de blir misforstått, siden de ikke får den hjelpen de trenger.
For å stille diagnosen, blir det tatt utgangspunkt i kvinnens egen utgreiing om sine symptomer. Det kan f.eks. være sterke smerter under menstruasjonen og dyp smerte under samleie. Andre vanlige symptomer på endometriose er smerter under eggløsningen, smerter fra urinblære eller endetarm, symptomer som ligner de ved urinveisinfeksjon og smerteutstråling mot rygg, bein eller underliv.
En grundig gynekologisk undersøkelse, inkludert en vaginal ultralydundersøkelse, bør gjøres på alle som mistenkes for å ha endometriose. Behandlingen kan som regel starte etter dette, dersom det er sannsynlig at pasienten har endometriose. Det er gjerne nødvendig med kikkhullskirurgi, eller at buken åpnes, for å finne ut av diagnosen. For å være helt sikker på diagnosen, bør man foreta en vevsprøve som ved en mikroskopisk undersøkelse viser seg å være endometriose. Kikkhullskirurgi utføres bare dersom ulike behandlingsforsøk mislykkes, eller hvis det er klart at endometriosens utvekster må fjernes.
Riktig behandling kan hjelpe
Dessverre finnes det fortsatt ingen måte å kurere endometriose. Vanligvis kan man kun kontrollere sykdommen og lindre smertene. Den vanligste behandlingen for endometriose er former for smertelindring og hormonbehandling, som p-piller, hormontilskudd eller hormonspiral. I mer alvorlige tilfeller kan operasjon være nødvendig.
– Det er svært viktig med behandling for å hindre at smerten blir kronisk. Med behandling i tide, øker også trolig sjansen for å bevare fruktbarheten. Infertilitet er vanlig blant kvinner som lider av endometriose. Omtrent halvparten har problemer med å bli gravide og må få hjelp av IVF.
Hele livet blir påvirket
Å ha endometriose påvirker livet på mange måter. De sterke smertene betyr at man kanskje må være borte fra jobb flere dager i måneden, noe som kan påvirke økonomien. De konstante smertene påvirker også allmenntilstanden, slik at man blir sliten og mister gnisten. Selv samlivet kan bli slitt, eller slutter å fungere helt, siden smerter under samleie er vanlig. Lar man sykdommen gå sin gang, er sjansen stor for at smertene blir kroniske og muligheten for å bli gravid reduseres.
Ingen behandling er bedre enn den andre, men man bør prøve seg frem til noe som passer enkeltpersonen. Det som er avgjørende for valg av behandling, er ofte de bivirkninger som assosieres med smerte og hormonbehandling. De fleste som får en god behandling, blir bra eller bedre. Dessverre finnes det tilfeller der ingenting hjelper. Da bør man oppsøke rehabiliteringsklinikker for å få optimal hjelp med smertebehandlingen og strategier for hvordan man kan leve et godt liv til tross for smertene.
Om å søke hjelp
Kvinner som har symptomer, som kan skyldes endometriose, bør først konsultere en gynekolog og snakke ut om sine problemer. Noen ganger kan det være nødvendig med henvisning til legetime hos spesialister.
Hvis man har symptomer som kan skyldes endometriose, bør det gjøres forsøk på behandling. Kvinner med avansert endometriose, eller hvor behandling ikke fungerer, bør tilbys muligheten til en grundigere vurdering. Noen har avansert endometriose, og i slike tilfeller bør de vurderes av en spesialist på området, samt at eventuell operasjon foretas på egne endometrioseavdelinger.