Angi søkeord

Mange kjønnssykdommer gir lite eller ingen plager, noe som gjør kjønnssykdommer vanskelig å oppdage.

Mange kjønnssykdommer gir lite eller ingen plager, noe som gjør kjønnssykdommer vanskelig å oppdage.

Vanlige kjønnssykdommer

I denne artikkelen forteller vi mer om den negative siden av samleie, nemlig kjønnssykdommer. Her kan du lese kort om de vanligste kjønnssykdommene, samt hva du skal gjøre når du har, eller mistenker at du har en kjønnssykdom.

Annonse:

Kjønnssykdommer, seksuelt overførbare sykdommer, spres via seksuell kontakt og smitter via kjønnsorganer, munnen og endetarmen. Enkelte kjønnssykdommer som HIV og syfilis, smitter også gjennom blod. Risikoen for få en kjønnssykdom er størst når man har vaginal penetrasjon eller anal penetrasjon, men flere kjønnssykdommer blir også overført via oralsex. For å redusere risikoen for kjønnssykdommer kan man bruke kondom. I enkelte tilfeller, slik som ved kondylomer (kjønnsvorter), kan man dessuten ta forholdsregler og vaksinere seg.

Mange kjønnssykdommer gir lite eller ingen plager, og dette gjør kjønnssykdommer vanskelig å oppdage. Noen ganger merker man ikke i det hele tatt at man er smittet. Hvis man har hatt ubeskyttet sex er det alltid lurt å teste seg, uansett om man har symptomer eller ikke. Jo flere sexpartnere man har, jo høyere er risikoen for å få kjønnssykdommer.

Noen vanlige kjønnssykdommer

Kondylom 

Hvordan smitter kondylomer? Kondylomer smitter ved sex og samleie, og er vanskelig å beskytte seg fullstendig mot. Kondombruk er ofte ikke tilstrekkelig beskyttelse, derfor kan man til og med vaksinere seg mot kondylomer. Imidlertid må dette gjøres før man har fått viruset! Når det gjelder livmorhalskreft blir dette forårsaket av andre typer HPV-virus enn de som forårsaker kondylomer. Det finnes over 100 ulike typer HPV-virus, noen forårsaker kun vorter og er ufarlige, andre er “farlige” og kan for eksempel føre til livmorhalskreft. Kondylomer forårsakes først og fremst av de “ufarlige” typene av HPV-viruset.

Symptomer? Kondylomer oppdages ved at man får vorter på eller rundt kjønnsorganene.

Behandling? Kondylomer kan behandles med reseptbelagt medisin mot kjønnsvorter.

Gonoré

Hvordan smitter det? Gonoré blir forårsaket av bakterier som kan gi infeksjoner i kjønnsorganet, men også i svelg og endetarm. 

Symptomer? Mest vanlig er en gulaktig og illeluktende utflod og en brennende smerte når man tisser.

Behandling? Gonoré behandles med antibiotika. Behandlingen er kostnadsfri. 

Klamydia

Hvordan smitter det? Klamydia blir forårsaket av bakterier og smitter gjennom sex og samleie.

Symptomer? Et veldig vanlig symptom hos både menn og kvinner er svie når man tisser. 

Behandling? En klamydiainfeksjon kan alltid kureres, og behandlingen er en antibiotikakur.

Syfilis

Hvordan smitter det? Syfilis forårsakes av en bakterie og smitter gjennom seksuell kontakt. 

Symptomer? I første omgang av sykdommen oppstår det sår på kjønnsorganet. Deretter risikerer man å få feber, vondt i halsen og rødaktige utslett. Det er viktig å kontakte legen umiddelbart. 

Behandling? I det de tidlige stadiene kan syfilis behandles med antibiotika.

Genital herpes

Hvordan smitter det? Genital herpes er en virussykdom som smitter via sex.

Symptomer? De første symptomene kommer når viruset aktiveres. Det blir rødt, klør og svir rundt kjønnsorganet.

Behandling? Ved kraftig smerte kan reseptfrie smertestillende legemidler hjelpe. 

HIV

Hvordan smitter det? HIV smitter via kroppsvæsker og blod. Mest vanlig er smitte via samleie. 

Symptomer? De vanligste symptomene på en såkalt primærinfeksjon av HIV er en feberperiode, vondt i halsen, opphovnede lymfekjertler, ulike hudutslett og soppinfeksjon i munnen. 

Behandling? Det finnes per i dag ingen behandling som kan kurere HIV/Aids og ta bort infeksjonen fra kroppen, men det finnes effektive medisiner som kan redusere virusmengden i kroppen og bremse opp sykdommen.

Smittevernloven

I Norge finnes det en spesiell lov, Smittevernloven, som gjelder for enkelte smittsomme sykdommer. Smittevernloven gjelder for kjønnssykdommer som gonoré, HIV, klamydia og syfilis. Lovens formål er å redusere smitte av ulike kjønnssykdommer. Alle undersøkelser, legekontakt og behandling som kreves er gratis. Man har plikt til å foreta de nødvendige undersøkelsene og prøvene, samt gjennomgå behandling dersom man er smittet. Hvis man mistenker at man er smittet av noen av disse sykdommene, har man plikt til å umiddelbart ta kontakt med en lege. Dessuten må sexpartnere som kan være smittet bli kontaktet (partneroppfølging).

Kontakt legen

  • Hvis du har hatt sex uten kondom og vil teste deg.
  • Hvis du grunn til at å tro at du har blitt smittet av en kjønnssykdom som går under Smittevernloven. Hvis du får informasjon om at du kan være smittet har du også plikt til å kontakte en lege.

Hvor kan man få undersøkelse og behandling?

  • Ungdomsklinikker
  • Gynekologiske spesialister
  • Venerologer – spesialister på hud og seksuelt overførbare sykdommer
  • Fødeklinikker
  • Legevakten/fastlegen

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: