Angi søkeord

Det viktig å ta hensyn til nyere retningslinjer for fjerning av lus når man begynner en behandling. Dette for å unngå at lusene blir resistente.

Det viktig å ta hensyn til nyere retningslinjer for fjerning av lus når man begynner en behandling. Dette for å unngå at lusene blir resistente.

Slik blir du kvitt lus

Antall tilfeller av lus er i ferd med å øke igjen viser studier fra Smitteinstituttet. Legemiddelverket har i tillegg kommet med nye anbefalinger med hensyn til hodelus.

Annonse:

Vi har vært for lite effektive i behandlingen av lus. Dette er årsaken til at de små uvennene har utviklet resistens mot en del vanlige lusemidler. Om man får rede på at noen i nærheten har fått lus, finnes det likevel midler som kan brukes. Spør på nærmeste apotek. Skriv gjerne ut denne artikkelen. 

En lusen historie

I praksis fører resistensen til at de tradisjonelle preparatene som tidligere ble anbefalt primært bør unngås. Legemiddelverket anbefaler i stedet legemidler som inneholder dimetikon eller vekstoljer. Produktene får du på apoteket og i dagligvarehandelen. På bakgrunn av disse anbefalingene er det beste å spørre om hvilket preparat som er best i kampen mot lusene. 

I Legemiddelverkets anbefaling kommer det frem at man bør foreta to behandlinger med en ukes mellomrom og selvsagt følge den medfølgende brukerveiledningen.

Vanligst hos barn mellom 5 og 10 år

Bakgrunnen for å ta opp temaet nå er fordi skole- og barnehagestarten kan føre til rask spredning av lus i og med at lus er vanligst hos barn mellom 5 og 10 år. Lus forekommer også hos eldre barn, men er som sagt mer vanlig i de yngre aldersgruppene. Ved skole- og barnehagestart samles mange barn på ett og samme sted. Da er det naturlig at lusene får anledning til å spre seg. Det kan ganske enkelt oppstå en epidemi. 

Selv om de fleste heller vil forebygge enn å gjennomgå en kur, er det et viktig poeng fra Legemiddelverket at man skal unngå forebyggende behandling. Bare de som faktisk har lus, skal ta behandlingen. Det er likevel en del forebyggende tiltak som kan gjøres. 

Slik blir du kvitt lus

Det finnes spray som fungerer ved å spraye tørt hår og som forebygger selve luseangrepene og risikoen for igjen å bli smittet. Dette er med andre ord ikke en behandling for dem som allerede har lus, men forebyggende behandling for å unngå å bli smittet. Sprayen sprer en ”anti-lus” duft som gjør at lusene ikke oppdager deg, en duft som mennesker ikke merker. 

Å bruke lusekam er en enkel måte å sjekke om barna har fått lus på. Foreta en skikkelig gjennomkamming de siste ukene av sommer- eller juleferien. Slik får du rede på om de er smittet. Lus trives best når de får oppholde seg i hodebunnen og overlever ikke lenge utenfor. Vær oppmerksom på at lus spres gjennom hodekontakt. Lus må ikke bli tabu. Det er ikke lenger slik at det forbindes med fattigdom og elendighet. Når man åpent går ut med at ens egen familie er smittet av lus, synliggjøres problemet, man unngår at andre i ens nærhet rammes og at utbruddet sprer seg. Kontakt skolen eller barnehagen der barna går, personer man har vært i kontakt med, venner og bekjente, for å forsikre seg om at alle har kontroll. Ellers kan lusene raskt spre seg. 

Familiemedlemmer løper selvsagt stor risiko for å smitte hverandre. Finn ut om du selv også er smittet. Først da skal du påbegynne behandling. Det er viktig at alle behandles samtidig for å unngå å bli smittet av hverandre på nytt. 

Hold deg selv og omgivelsene informert

Ta hensyn til de nye retningslinjene når du begynner en behandling slik at du unngår at lusene blir resistente. En kombinasjon av informasjon, behandling og gjennom selv å sjekke om du eller barna har fått lus før de treffer venner i skole og barnehage, er en bra måte å sikre seg en lusefri tilværelse på. Å prate om lus er viktig. Dette er fundamentet i det forebyggende arbeidet slik at omgivelsene kan kontrollere og sørge for at lusene ikke spres. Det er ikke pinlig, alle kan få lus – det er viktigere å unngå at noen i det hele tatt behøver å få lus!

Lusetips

Hvordan merker du at du har fått lus?

De første symptomene er nesten alltid vedvarende og irriterende kløe. Ikke alltid, men for det meste. I begynnelsen er det likevel ikke alltid at det klør. Da handler det mer om å være bevisst på at barna oppholder seg i miljøer med risiko for smitte, og at du derfor bør være oppmerksom på, og sjekke om barna har fått lus. 

Om du ser at barnet ditt klør seg mye i hodebunnen, kan det være lurt å sjekke om det er luseegg i håret. Ser du nøye etter, kan du også se bittene. Den som har fått lus kan også være svært urolig fordi bittene irriterer og forårsaker rastløshet. 

Slik går du frem ved lusekamming

Undersøk først hodet for lus og egg. Luseeggene klistrer seg fast til hårstråene i hodebunnen. Se særlig nøye etter i nakken og bak ørene. 

  1. Kam håret over et hvitt papir. Da er det lettere å få øye på lusene
  2. Kam gjennom bakhodet
  3. Gjør en loddrett linje og kam håret til hver side
  4. Gjør enda en loddrett linje helt inntil den første og kam slik gjennom hele håret fra side til side
  5. Kam deretter nøye gjennom håret på toppen av hodet, linje for linje til hele håret er gjennomkammet
  6. Fortsett så å kamme håret vannrett fra pannen til nakken og så tilbake igjen
Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: