Angi søkeord

Munnsår (herpesvirus)

Munnsår (herpesvirus)

Annonse:

Hvorfor får man munnsår?

Ulike typer munnsår kan ligne hverandre, men forekomme av ulike årsaker og ha ulikt forløp. Utbrudd kan oppstå på grunn av ytre påvirkning, irritasjon fra en skarp tann, en protese som gnager, inntak av for varm mat og drikke eller av at man er uheldig og biter seg i tungen. Et munnsår kan også forårsakes av en infeksjon, et virus, bakterier, sopp eller være et symptom på blodmangel. 

Enkelte typer munnsår blusser opp i forbindelse med stress, trøtthet, overdrevet soling og ved ulike sykdommer. Kvinner kan også få munnsår i forbindelse med menstruasjonen. 

Virus – en vanlig årsak til blemmer

Munnsår som forårsakes av herpesvirus er rimelig vanlig. Man regner med at cirka hver femte person rammes. Symptomene viser seg i form av små blemmer med klart innhold. De kan komme på leppene, på huden rundt munnen eller på slimhinnen i munnhulen, og forårsaker ubehag. Selv om sykdomsforløpet er kortvarig, er sykdommen problematisk for den som rammes ettersom den ofte kommer tilbake. De som har tilbakevendende herpesblemmer er kjente med symptomene og kjenner når en ny periode er på vei. Ofte dukker blemmene opp på samme sted som tidligere, hos enkelte med bare et par måneders intervall, mens andre igjen har flere års opphold. 

Hvem rammes? 

De fleste av oss blir i løpet av barndommen smittet av herpesvirus, og utvikler dermed et antistofforsvar som gjør oss immune. Det finnes likevel mennesker som har antistoffer mot viruset, men som likevel får utbrudd av munnsår. Det er også mange som rammes til tross for at de ikke har antistoffer. Spørsmålet om hvem som får munnsår er altså komplisert og vanskelig å besvare. 

Blemmene smitter

Prikking og kløe på leppene eller i nærheten av munnen, pleier å være de første tegnene på herpesmunnsår. Etter kløe og prikking følger rødhet, hovenhet og knotter som etterhvert omdannes til blemmer. I løpet av denne første, korte fasen spres smitten lett. Den som er rammet bør dermed unngå nærkontakt med andre, for eksempel kyssing. Man bør også være påpasselig, slik at blemmene ikke blir bakterieinfiserte. Enten sprekker blemmene og dekkes av sårskorper eller så tørker de inn. Hele forløpet kan være over på en til to uker. 

Soling kan vekker viruset. 

Etter at et herpesvirus har invadert kroppen, gjenstår det i et slags hvilestadium i nervene. Det vandrer fra infeksjonsstedet og opp langs nervebanen. Deretter havner det i en nerveknute der det slår seg til ro. Fra disse nerveknutene kan det senere aktiveres og sykdommen blusser da opp igjen. En del av oss bærer viruset med oss resten av livet uten å merke noe, mens andre rammes så ofte som hver måned av munnsår. 

Forkjølelse, andre virusinfeksjoner, legemiddelbehandling, menstruasjon, psykisk stress og soling kan få sykdommen til å vende tilbake. Dersom man merker at soling framkaller munnsår bør man beskytte leppene med et solbeskyttende middel, gjerne en solstift, med høy solfaktor. 

Personer som bruker kontaktlinser og får munnsår bør være ytterst forsiktige når de håndterer kontaktlinsene for å unngå å overføre smitten til øynene. 

Når bør jeg søke legehjelp? 

Dersom infeksjonen varer i mer enn tre uker bør en oppsøke lege. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: