Angi søkeord

Vi arbeider, ser på TV, lytter på radio eller ser på mobiltelefonen i sengen, som ikke lengre er en plass hvor man bare sover.

Vi arbeider, ser på TV, lytter på radio eller ser på mobiltelefonen i sengen, som ikke lengre er en plass hvor man bare sover.

Hva er søvn?

Vårt syn på søvn har forandret seg og det har også søvnvanene våre. Vi har møtt søvnforskeren Torbjörn Åkerstedt som forteller hva søvn egentlig er, hva som defineres som god søvn og hvordan du kan sove bedre.

Annonse:

Disse spørsmålene forsøker Torbjörn Åkerstedt, søvnforsker ved Stressforskningsinstittutet, å svare på. Under hans forelesning på Allt för hälsan-mässan 2011 forklarer han flere av nøkkelfaktorene bak søvn.

En slags bevisstløshet

Søvn er en slags bevisstløshet. Hjernedelene kommuniserer ikke med hverandre og kroppen innhenter seg. For at det skal være søvn, bør du ha sovet dypt i minst tjue minutter uten avbrudd. Det er til og med bevist, forteller Åkerstedt, at det ikke regnes som å være våken med mindre du har vært våken i minst fem minutter. Turnusleger, som iblant sover en stund under vaktene, klarer ikke å ta til seg informasjon med det samme han/hun våkner. Det må gå minst fem minutter før viktig informasjon kan bli gitt. 

Natt- og morgenvakter, samt tungt fysisk arbeid med mindre enn 11 timer med hvile i mellom, kan også påvirke søvnen negativt. Når du sover, slapper hjernen av og tar vare på seg selv og kroppen. For å klare oss er det derfor er det viktig at vi får riktig mengde søvn. Åkerstedt forklarer at søvnmangel påvirker oss og vi mister kontrollen over hva hjernen holder på med. Du kan for eksempel oppleve at du er mer følelsesmessig emosjonell på grunn av for lite søvn. Det finnes til og med studier som viser at du risikerer å føle deg utilpass.

7 søvnråd fra Torbjørn Åkerstedt:

  • Sørg for at det er mørkt, stille og svalt på soverommet. Ideell temperatur er 14-18 grader.
  • Skaff deg en komfortabel og behagelig seng.
  • Unngå kaffe, te, brus, energidrikker og alkohol minst seks timer før sengetid.
  • Spis godt om kvelden. Sult påvirker søvnen.
  • Sett av tid til å roe deg ned før du går og legger deg.
  • Ikke gå til sengs uten å være søvnig. Hvis du ikke er søvnig, stå opp igjen og gjør noe annet til du kjenner deg trøtt.
  • Lag deg rutiner før sengetid.

Søvnmangel fører til flere bivirkninger

Søvnmangel er noe de fleste opplever, eller kommer til å oppleve. Det finnes ulike nivåer av søvnmangel og mange mennesker kan takle søvnmangel uten større problemer. Blir søvnmangelen derimot permanent, kan dette føre til en rekke bivirkninger. Forskning og studier har vist at du, i tillegg til å bli syk, kan bli rammet av utmattelse, depresjon og fedme, dersom du lider av alvorlig søvnmangel. Man regner til og med ulykker som en bivirkning, ettersom søvnmangel kan gjøre at du mister konsentrasjonsevnen og reagerer saktere. 

Mange opplever en form for forstyrrelse av, eller problemer med søvn i minst halvparten av dagene i uken. Årsakene til problemene kan være alt fra at man for eksempel sjekker Facebook på mobiltelefonen til at man ligger og er urolig over økonomiske eller sosiale problemer. Ulike sykdomslidelser kan også forårsake søvnforstyrrelser.

Mange opplever søvnproblemer uten at det skaper større bekymringer. Hvis søvnmangelen påvirker hverdagen, da er det blitt et problem. Det finnes ulike løsninger avhengig av årsaken til søvnmangelen. For enkelte kan løsningen være behandling av snorking, for andre er løsningen å finne roen før man kan sove godt. Hvis problemet er sykdomsrelatert behøver man råd fra lege.

Grubling forstyrrer søvnen

Et tips er å lage en liste og skrive ned ulike saker som må gjøres og ting man tenker på, slik at man slipper å fundere på det i løpet av natten. Man bør la hodet være tomt når det er tid for å sove. Et begrep som Torbjørn Åkerstedt bruker, og som forårsaker søvnproblemer, er det enkle ordet “grubling”. Grubling er en kronisk form for stress som gjør at man funderer og blir oppjaget, noe som forstyrrer søvnen. Hvis man ikke tar tak i dette, kan det medføre en ond sirkel som blir vanskelig å bryte på egen hånd. Hvis man trenger hjelp, kan det være aktuelt med KAT (kognitiv atferdsterapi). Dette hjelper deg å slappe av, skape god søvnhygiene, samt rutiner som gir en god natt søvn.

Søvn er måten kroppen lader seg opp igjen på. Søvn er nødvendig for å skape forutsetningene til en ny dag fylt med energi og nye muligheter. Søvnmangel kan påvirke mye i vårt liv, alt fra vekt til vår mentale energi. Hvis du lider av søvnmangel, bør du forandre på noe og gjøre noe du vanligvis ikke gjør. Ta et varmt bad før du legger deg, senk temperaturen i rommet eller legg bort mobiltelefonen i god tid før du skal legge deg. Rens tankene og skap de beste forutsetningene for en god natt søvn. Det fortjener du.

God natt!

6 vanlige årsaker til dårlig søvn

  1. Stress
  2. Arbeid/Studier
  3. Egne barn
  4. Egen helse
  5. Sosiale aktiviteter
  6. TV/SMS/Telefon

Fakta: søvn

  • 8,5 timer er hva personer i 20-års alderen behøver for å få en god og hvilende søvn.
  • 6,5 timer er hva personer i 50-års alderen behøver for å få en god og hvilende søvn.
  • Visste du at du kan bli mindre pen av for lite søvn? Dette viser en publisert studie hvor forskere har fotografert personer etter en god natt søvn. Deretter fotograferte de samme personer etter at de hadde sovet dårlig. Et uavhengig panel ble stilt spørsmålet om hvilke av bildene som så verst ut. Mesteparten av paneldeltakerne syntes at personene så verst ut på det bildet hvor de hadde hoppet over en natt med søvn. Dette viser at begrepet “skjønnhetssøvn” faktisk ikke er så feil!
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: