Angi søkeord

En viktig del av behandling av reumatisme er at du ikke blir sittende stille

En viktig del av behandling av reumatisme er at du ikke blir sittende stille

Behandling av reumatisme

Reumatisme (revmatoid artritt – RA) er en inflammatorisk sykdom som rammer leddene. Det viktigste målet med behandlingen er å forbedre og bevare bevegelsesevnen.

Annonse:

Fysioterapi trener musklene og rørligheten i leddene. Legemidler demper den inflammatoriske prosessen som på sikt kan forstyrre leddene. De seneste tilskuddene av legemidler består av såkalte biologiske legemidler, som har vist seg å ha en svært god effekt ved behandling av RA.

Har du reumatisme, er det viktig at du holder deg i form og trener muskler og ledd så skånsomt som mulig, for å unngå å slite unødig på leddene. Fysioterapeut og ergoterapeut spiller en viktig rolle ved behandlingen. De gir smerte- og funksjonsbehandling, og kan prøve ut ulike hjelpemidler i tillegg til å informere om beskyttelse av leddene for å gjøre hverdagen din lettere. 

Behandling av reumatisme med legemidler

Alle legemidler har bivirkninger. I valg av behandling må fordelene veies opp mot ulempene. Ved behandling av reumatisme gis ofte en kombinasjon av legemidler. Pasienten vil sannsynligvis prøve ulike medisiner for å finne den beste behandlingen. Legemidlene kan virke forskjellig på ulike pasienter, derfor er det viktig å prøve seg frem. Legemidlene som anvendes er blant andre smertestillende legemidler, tradisjonelle reumatiske legemidler og biologiske legemidler. 

De biologiske legemidlene er mest effektive, men er relativt dyre. Eldre legemidler (blant andre antireumatiske legemidler) prøves derfor først ut. Hos pasienter der de antireumatiske legemidlene ikke virker, er det imidlertid en samfunnsøkonomisk fordel å anvende biologiske legemidler. Mange av pasientene vil da kunne gå tilbake til arbeidslivet uten å belaste helsevesenet like mye. 

Biologiske legemidler ved reumatisme

De biologiske legemidlene, TNF-hemmere, brukes ved alvorlige tilfeller av reumatisme, ved høy sykdomsaktivitet, der flere markører gir dårlig prognose, eller annen medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig. De demper inflammasjonen, og studier har vist at jo før behandlingen settes inn, jo bedre blir resultatet. Effekten er ofte langvarig, fører til mindre smerter, gir økt bevegelsesevne og færre skader i leddene. 

Det finnes ulike typer TNF-hemmere som kan inntas på ulike måter: 

  • Sprøyter for egen injeksjon 1 gang pr uke, hver andre eller fjerde uke, avhengig av legemiddelet. Tas i årene eller magen. Prosedyren tar 20 til 30 minutter pr. injeksjon, oppløsningen skal få romtemperatur etter at du har tatt den ut av kjøleskapet. Ordningen passer for dem som klarer å injisere selv og har kontroll på når medisinen må tas
  • Infusjon på helsemottak hver 8. uke. Prosedyren tar 2-3 timer. Passer for dem som synes det er vanskelig å huske når medisinen skal tas, som reiser mye, trenger/vil ha kontakt med helsevesenet, eller de som ikke selv klarer å injisere 

Antireumatiske legemidler

Antireumatiske legemidler som for eksempel sulfapreparatet sulfasalazin og metotrexat, har eksistert i flere tiår. De har en bremsende effekt på immunforsvaret og anvendes når sykdommen er aktiv, det vil si når leddene er betente. Midlene demper sykdomsaktiviteten hos de fleste pasientene ved lengre behandlingsperioder.

Kortison

Kortison demper inflammasjonen og sprøytes lokalt inn i leddet som er rammet. Det er en viktig og god behandlingsform når enkeltledd blir betente, og som komplement til annen behandling. 

Smertestillende legemidler

Smerte er et vanlig symptom, og de symptomlindrende legemidlene reduserer smerten som oppstår på grunn av betennelse eller skader i leddbrusken. Vanlige smertestillende legemidler er såkalte NSAID (steroidal anti-flammatory drug), som naproxen og diklofenak. Det er vanlig å starte behandlingen med smertestillende midler inntil diagnosen er sikker. 

Sitt ikke stille

En viktig del av behandlingen av reumatisme er at du ikke ender opp stillesittende. Å røre på seg og få mosjon er viktig, som for eksempel å ta en kort spasertur, å svømme eller gå på tredemølle. Opplever du problemer når du beveger deg snakk med legen din, slik at han kan hjelpe deg med å finne den mosjonsformen som passer deg best. Fysioterapi er en del av behandlingsprogrammet og kombineres med de legemidlene som finnes. Det er en måte å optimalisere behandlingen på og gir deg best resultat!

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: